Slovenija
18822 ogledov

Množičen pogin ptic pri nas, zadeva je lahko nevarna

Pogin ptic - Ptujsko jezero
1/2
DOPPS
Minuli konec tedna je na Ptujskem jezeru prišlo do množičnega pogina ptic. Uprava za varno hrano je sporočila, da so pri njih potrdili ptičjo gripo.

"Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporoča, da je bila pri pticah na Ptujskem jezeru potrjena visoko patogena aviarna influenca," so sporočili danes. 

Na Ptujskem jezeru je minuli konec tedna vikenda prišlo do množičnega pogina galebov in čiger, zbrali so več kot 200 poginjenih ptic. "Kot že v začetku tega tedna, je bila tudi v tem primeru pri preiskanih pticah ugotovljena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1," so sporočili. 

To je daleč najbolj množičen pogin v sezoni 2022/2023, doslej je bil to pogin 23 labodov grbcev v Lendavi v začetku februarja, zdaj pa so pobrali kar 224 ptičjih trupel. 

Izogibajte se vodnim pticam in jih ne krmite!

"Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosimo vse sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112," opozarjajo na upravi za varno hrano. 

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni. Dostopna so na posebni spletni strani UVHVVR za aviarno influenco.

Rejci morajo biti pozorni na te znake

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

- zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov,

- padec nesnosti za več kot 5 odstotkov, ki traja že več kot dva dni,

- povišan dnevni pogin za več kot 3-krat od pričakovanega,

- pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.

Pri nas je nedavno prišlo tudi do okužbe perutnine. Prvi izbruh visoko patogene aviarne influence podtipa H5N1 pri perutnini je bil potrjen 24. februarja 2023. Bolezen se je pojavila v prosti reji kokoši nesnic v občini Cerklje na Gorenjskem, v kateri je približno 1000 kokoši. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • SlavkoKrizman 19:45 19.maj 2023.

    Cepivo je že pripravljeno?

  • ico8 15:18 19.maj 2023.

    Aha, po foglezih se je ze zacelo!!