Slovenija
25 ogledov

Množična pomoč nemočnim otrokom

Manuela Ham Žurnal24 main
Ker je Hiši zavetja Palčica primanjkovalo stvari za otroke, se je vodja centra s prošnjo za pomoč prek e-pošte obrnila na znance. Odziv Slovencev, pripravljenih priskočiti na pomoč, je bil izjemen.

Krizni center za otroke (KCO) – Hiša zavetja Palčica je v Grosupljem zaživel pred tremi leti. Tovrstni krizni center za najmlajše je bil nujno potreben, saj število nameščenih otrok narašča iz leta v leto (zdaj znaša okoli 150).

V centru bivajo otroci, stari do šest let, za katere v domačem okolju ni poskrbljeno. Največkrat gre za žrtve telesnega, spolnega in čustvenega nasilja. Vse pogostejši so tudi primeri, ko starši svoje otroke zapustijo ali pa se jim odrečejo.

Rejniških družin primanjkuje
Otroci v KCO načeloma ostanejo približno mesec dni. V tem času mora pristojni center za socialno delo poiskati najprimernejšo rešitev za otroke – največkrat je to namestitev v rejniško družino. Ker je teh vedno manj, so otroci v centru ponavadi nameščeni dlje.

"Vedno nas preseneti pozitiven odziv"
Ravno za tako ogrožene otroke je v zadnjem času primanjkovalo nujno potrebnih dobrin (oblačila, stajice, slinčki, žličke, stolčki ...). Ker v času recesije KCO težje dobiva donatorska sredstva, se je vodja centra Manuela Ham s prošnjo za pomoč prek elektronske pošte obrnila kar na prijatelje. Ti so pošto posredovali dalje in odziv je bil izjemen. "Zadeva je hitro zaokrožila, in ker so na srečo ljudje tako prijazni, imamo znova za nekaj časa dovolj stvari. Že pred dvema letoma smo sicer sprožili podobno akcijo. Ko otroci od nas odidejo, jih nekako opremimo s stvarmi in zato zmanjkajo. Vedno nas prijetno preseneti pozitiven odziv ljudi. Zdaj nas kličejo celo iz Prekmurja in ponujajo pomoč," nam je povedala Hamova.

"Ameriške kriminalke" na slovenskih tleh
Trenutno so v Palčici med sedmimi otroki tudi štiriletni fantek, čigar mamica se je čez noč odločila, da si želi drugačno življenje; petmesečna dojenčica, za katero starši ne morejo skrbeti zaradi težav z duševnim zdravjem, in osemmesečna dojenčica, ki je imela ob namestitvi alkoholni sindrom. Prav slednji primer je pretresel sicer že vsega hudega vajeno Hamovo. "Deklico so k nam pripeljali neko soboto ponoči. Bila je izjemno nemirna. Imeli smo podatek, da jo je dojila mama, ki je uživala alkohol. Odpeljali smo jo na Metelkovo in potem na pediatrično kliniko, kjer so ugotovili prisotnost alkohola v krvi. Hospitalizirana je bila toliko časa, da so se zadeve umirile. Ko že misliš, da si videl vse, ugotoviš, da so stvari, ki se ne dogajajo samo v ameriških kriminalkah, ampak tudi v slovenskih domovih."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.