Slovenija
27 ogledov

Množične tožbe ZZZS

ZZZS Žurnal24 main
ZZZS množično vlaga tožbe, s katerimi zahteva povrnitev stroškov, nastalih zaradi poškodbe, smrti ali bolezni zavarovanca.

Letos do avgusta so vložili 343 takšnih zahtevkov v vrednosti dobrih dveh milijonov evrov, izterjali pa so skoraj 900 tisoč evrov. Med drugim zahtevajo povrnitev stroškov v zadevah Lipa in Global.

Lani izterjali več kot milijon evrov

Lani je zdravstvena blagajna vložila 461 novih regresnih zahtevkov, ki zahtevajo povračilo škode, nastale v zdravstveni blagajni s storitvijo kaznivega dejanja; 184 jih je bilo tudi uspešno zaključenih. Zaradi nesreč pri delu, poškodb zavarovancev v pretepih, zastrupitvah s hrano in drugih postopkih za povračilo škode so tako lahko izterjali več kot milijon evrov. Kot navajajo, večinski del regresnih zahtevkov (približno 70 odstotkov) terjajo od delodajalcev, ki so za nastale poškodbe odgovorni.

Sredstva namenjajo izvajanju zdravstvenih storitev zavarovancev

Z regresnimi zahtevki in postopki, ki sledijo tem zahtevkom, poskušajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) čim več izgubljenih sredstev povrniti v zdravstveno blagajno in jih nameniti za izvajanje zdravstvenih storitev zavarovancev. Z vzpostavljanjem informacijske podpore regresnim postopkom ZZZS v zadnjih letih se vse bolj sistematično in uspešno pristopa k uveljavljanju regresnih zahtevkov, so navedli.

Komentarjev 2
  • mph 14:32 30.oktober 2012.

    Se strinjam, vsaj ena koristna stvar, kar je krmilo prevzel ta Fakin. No, ja, tudi slepa kura prej ali slej zrno najde.

  • Alena 14:20 30.oktober 2012.

    edino pravilno...