Slovenija
40 ogledov

"MNZ in GPU kršila zakon"

(Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Komisija za državno ureditev, komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter interesne skupine lokalnih interesov predlagajo, naj se postopek reorganizacije policijskih uprav ustavi.

Komisiji in interesna skupina menita, da gre za "ukinitev Policijske uprave Slovenj Gradec in njeno priključitev v Policijsko upravo Celje, ukinitev Policijske uprave Postojna in njeno delno priključitev v Policijsko upravo Ljubljana in delno priključitev v Policijsko upravo Koper ter ukinitev Policijske uprave Krško in njeno priključitev v Policijsko upravo Novo mesto." Ocenjujejo, da projekt nima podpore občin, ki se jih tiče, in obeh reprezentativnih policijskih sindikatov.

Kršili zakonodajo
Policijski sindikati so bili o ukinjanju policijskih uprav obveščeni šele iz medijev, s čimer je bil kršen zakon o javnih uslužbencih in pogodba o pogojih dela sindikata ministrstva za notranje zadeve (MNZ).

 

Ministrstvo za notranje zadeve in Generalna policijska uprava sta prestopila meje strokovnega odločanja in posegla v sfero političnega.
sklep, ki sta ga sprejeli komisiji in interesna skupina

Ker predlagane spremembe prejudicirajo prihodnjo pokrajinsko ureditev v Sloveniji, sta komisiji in interesna skupina pozvali MNZ in Generalno policijsko upravo (GPU), da postopek ukinjanja policijskih uprav ustavita oziroma nadaljujeta usklajeno s projektom regionalizacije oziroma izgradnje pokrajin v Sloveniji. O tem pa se morata uskladiti z reprezentativnimi sindikati in lokalnimi skupnostmi.

 

Do sprejetja pokrajinske zakonodaje predlagajo, da se v Sloveniji ohrani sedanje število policijskih uprav, ki pa jih je treba reorganizirati tako, da bo povečana učinkovitost policije.

Državnemu svetu bodo predlagali, da se seznani z namenom reorganizacije policije na regionalni ravni in opredeli do sprejetih sklepov komisij in interesne skupine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.