Slovenija
17 ogledov

MNZ plačalo 110 tisoč evrov odškodnine

Vinko Gorenak Boštjan Tacol
Notranje ministrstvo mora Miragu plačati 110 tisoč evrov odškodnine, potem ko je podjetje zahtevalo več milijonov.

"Sodišče je na drugi stopnji odločilo, da mora ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) oziroma država podjetju Mirage plačati samo 110 tisoč evrov odškodnine za uničene, a ne uporabljene avtomobilske nalepke," je za spletni portal slo-kronika.si povedal minister za notranje zadeve Vinko Gorenak, razsodba pa je dokončna.

Podjetje Mirage je sicer zahtevalo večmilijonsko odškodnino od MNZ zaradi odpovedi pogodbe za tiskanje avtomobilskih nalepk. Sodišče je na prvi stopnji odločilo, da je MNZ dolžno plačati več kot 3,5 milijona evrov odškodnine zaradi izgubljenega dobička.

O zamudnih obrestih bo sodišče še odločalo

Na MNZ so za portal pojasnili, da je bila sodba višjih sodnikov izdana 23. februarja, da pa so zahtevani znesek 110.921 evrov plačali 5. aprila. "O zamudnih obrestih od tega zneska bo še odločalo sodišče prve stopnje, ko bodo dosojene, bo treba poravnati tudi te. Znesek po sodbi, ki smo ga že poravnali, dejansko obsega stroške, ki so nastali Miragu iz naslova zalog nalepk in materialov ter stroškov uničenja teh zalog," so nam povedali na MNZ in dodali: "Sodišče je zavrnilo preostali zahtevek Miragea v višini 3.494.467 evrov in zahtevek za obresti od tega zneska od leta 2005 do plačila. V tem delu zahtevka je Mirage zahteval povrnitev škode iz naslova izgubljenega dobička."

Posel dogovorjen leta 1998

Posel z Mirageem je bil leta 1998 dogovorjen s takratnim notranjim ministrom Mirkom Bandljem in državnim sekretarjem Milošem Šuštarjem. Ta se je pozneje zaposlil v Mirageu, Bandelj pa je postal državni sekretar. Po volitvah leta 2004 sta tedanja vlada in minister za notranje zadeve Dragutin Mate posel odpovedala, ker nalepk zaradi spremembe zakona niso več potrebovali. Mate je takrat dejal, da so nalepke odpravili, ker so prinesle le dodatne obremenitve, saj so prometna dovoljenja še vedno ostala. Ob ukinitvi nalepk je bil Mirageu pripravljen plačati 70 tisoč evrov, kolikor je takrat po Matejevem mnenju znašal izpad dobička podjetja, kar pa so pri Mirageu zavrnili.

Komentarjev 1
  • privat 20:53 17.april 2012.

    policija bi morala vsakemu državljanu nakazati oškodnino ...