Slovenija
19 ogledov

MNZ: Policijska stavka se bo končala kaj kmalu

shod policistov Saša Despot
Z notranjega ministrstva so sporočili, da se bo policijska stavka končala kaj kmalu, saj sta vladna pogajalska skupina in pogajalska skupina sindikatov v policiji uskladili vsebino stavkovnega sporazuma.

"Vladna pogajalska skupina in pogajalska skupina sindikatov v policiji sta na današnjih pogajanjih uskladila vsebino stavkovnega sporazuma," so sporočili z notranjega ministrstva in dodali, da bo v naslednjem tednu vladna pogajalska skupina besedilo posredovala v potrditev vladi, sindikata pa svojim ustreznim organom.

"Če bodo vse strani potrdile njegovo vsebino, lahko v kratkem pričakujemo parafiranje oziroma podpis sporazuma in s tem zaključek stavke v policiji," je pojasnila še predstavnica ministrstva Vesna Mitrić v kratkem sporočilu za javnost.  

"V tistih okvirih, o katerih so ves čas govorili"

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je za STA sicer povedal, da se bodo s podpisom res ustavile stavkovne aktivnosti, a da bodo s stavko prenehali šele, ko bodo obljube izvršene.To se bo po njegovih predvidevanjih zgodilo jeseni.

Vsebina stavkovnega sporazuma je sicer po njegovih besedah v tistih okvirih, o katerih so ves čas govorili. Gre torej za odpravo anomalij, odpravo podplačanih delovnih mest v policiji ter ureditev prehoda v letu 2018, ko se bo zvišal standard policijskega poklica. Od začetka leta 2018 bo namreč za poklic policista potrebna višja stopnja izobrazbe.

Kaj so zahtevali policisti?

To je sicer najdaljša policijska stavka, ki je trajala vse od 18. novembra. Policisti so v okviru stavke pripravili množičen shod, skupinsko vzemali osebne proste dne ter voznike, ki so jih zalotili pri prekrških, v večini le opozarjali, ne da bi jim pri tem napisali kazen.

Za stavko sta se oba policijska sindikata odločila usklajeno zaradi neizpolnjenih obveznosti iz stavkovnih sporazumov in dogovorov preteklih let. Prav tako so zahtevali, da se policistom zagotovi opremo, ki jim bo omogočala varno delo. Po ocenah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja bi vse zahteve policistov državo stale 90 milijonov evrov.

Komentarjev 11
  • Izudin 23:22 27.maj 2016.

    Nobene veselice na cesti nisem opazil, pa se veliko vozim.

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 23:14 27.maj 2016.

    Ko bo konec stavke, najbrž niti peš ne bo več varno hodit, ker bodo samo še položnice pisali!

  • šport.ribič 21:02 27.maj 2016.

    Debilni vozniki avtomobilov "PRIPRAVITE DENARNICE"!Lp motorist!