Slovenija
75 ogledov

Mobilni paketi za tiste, ki prenesejo veliko podatkov

prenos podatkov Saša Despot
Sodelavka na mesec prenese zame neverjetnih šest gigabajtov podatkov, takih pa je vse več uporabnikov, sploh mlajših. Katere pakete svetujejo operaterji?

"Na mesec porabim le kakšnih sto minut pogovorov in nekaj sporočil, ampak kar šest gigabajtov prenosa podatkov, ker prek spleta poslušam glasbo. Je zame kakšen paket ugodnejši,“ me je vprašala sodelavka, ki zdaj na Mobitelu za paket, ki ga ni več v ponudbi, plačuje 23 evrov na mesec. 

Za nasvet smo vprašali največje tri mobilne operaterje. Sodelavka je mlajša od trideset let, zato za njo pridejo v poštev tudi paketi za mlade Itak, Orto in Mingl. 

Daleč najugodnejši, a ne brez drobnega tiska

Cenovno daleč najugodnejši je Tušmobilov paket Mingl Odbit, ki za 17,90 evra na mesec obljublja neomejene klice, sporočila in prenos podatkov. Poleg tega ob vezavi za dve leti pol leta naročnina zastonj, kar pomeni, da bi bil mesečni strošek v dveh letih povprečno manj kot 13,50 evra na mesec. A kot piše v drobnem tisku, se hitrost prenosa podatkov zmanjša že po prenosu petih gigabajtov, kar pomeni, da bi morala sodelavka en gigabajt svoje porabe prenašati s hitrostjo največ 128 kilobitov na sekundo. Poleg tega je vključen le prenos podatkov v omrežju Tušmobila, ne pa v primeru nacionalnega gostovanja v Telekomovem omrežju, zato bi veljalo pred odločitvijo izkoristiti sedemdnevno brezplačno poskusno uporabo in preveriti omrežje vsaj v službi, doma in na vsakodnevnih poteh. 

Telefon | Avtor: EPA EPA
Prihranek morda pri telefonu

Simobil ponuja za 23,99 evra na mesec ponuja paket Orto Gigastik 6 GB, v katerem je paketu Orto Gigastik (neomejeni klici, sporočila in 4 gigabajte prenosa) dodana še opcija dva gigabajta prenosa podatka za tri evre. Dodajajo še, da so na Ortu tudi telefoni cenejši kot na katerem koli drugem paketu za mlade. Menjava se ji torej splača, če bi pri njih dobila cenejši telefon. 

Več, ampak za več denarja

Na Telekomu so za sodelavko predlagali šest evrov dražji paket Net neomejeno, ki vključuje sto minut pogovorov in neomejen prenos podatkov (hitrost se omeji pri 15 gigabajtih prenosa), za 29,95 evra na mesec pa omogoča tudi uporabo LTE omrežja. Torej več prenosa, kot ga trenutno porabi in hitrejši prenos, ampak za šest evrov na mesec več. 

Za 22,95 evra bi lahko izbrala tudi Džabest na polno z neomejenimi klici in sporočili, a le dvema gigabajtoma prenosa podatkov. Do konca meseca sicer velja akcija Pripelji frenda, kjer je mogoče dobiti še dva gigabajta prenosa podatkov, a ji za njeno porabo še vedno manjkata dva gigabajta. 

Aplikacija na telefonu | Avtor: EPA EPA
Zanimiva možnost je tudi paket Neomejeni D, ki za 39,95 evra ponuja neomejene klice, sporočila in prenos podatkov (ta se po 15 gigabajtih prenosa upočasni). Paket je sicer drag, a je mogoče zakupljene količine porabljati na dveh napravah, torej bi si lahko račun z nekom razdelila. Za uporabnike Siola je cena paketa 33,95 evra. 

Za dva evra manj bi morala zmanjšati prenos podatkov

Sami smo sicer izbrskali še paket Džabest 250, ki za 12,95 evra prinese 250 enot, dodali pa bi še opcijo internet itak, ki za devet evrov na mesec prinese 5 gigabajtov prenosa podatkov. Skupni mesečni strošek bi bil tako 21,95 evra. Bi pa morala za dva evra prihranka v primerjavi za 15 odstotkov zmanjšati prenos podatkov. 

Komentarjev 2
  • Ivo 01:52 12.marec 2015.

    Saj imamo ze sedaj cisto normalne cene. Pod 10 evrov minut in SMSov kolikor hoces. Internet je pa itak ze povsod wifi.

  • allstarr111 23:14 11.marec 2015.

    Baje bo se bo začel trd boj s 1.1.2016 ko tujci uletijo, z normalnimi cenami. ampak smo BAJE :)