Slovenija
49 ogledov

Mobilni telefoni ubijajo čebele

"Na podlagi prijav zaenkrat nismo zabeležili povezave med nepravilno rabo FFS in Žurnal24 main
V zadnjih letih se po vsem svetu postavljajo vprašanja o alarmantnem zmanjšanju števila čebel. Znanstveniki in poznavalci so le našli odgovor. Razlog tiči v mobilnem telefonu.

Čeprav pri opraševalkah niso našli nikakršnih bolezni, njihovo število iz dneva v dan vztrajno upada. Kot možne vzroke pomorov so strokovnjaki v zadnjih letih navajali neznane viruse, pesticide, genetski inženiring semen in celo podnebne spremembe. Za navedene razloge niso našli nobenih dokazov.

Izginotje velikega števila čebel je prišlo prvič do izraza ob opaznem upadanju zalog sadja in zelenjave. Ena izmed glavnih nalog čebel je namreč opraševanje rastlin.

Razlog tiči v mobilnem telefonu
Znanstveniki z Univerze Pandžab v Indiji so naredili poskus, v katerega so vključili dva panja čebel. V enega so postavili mobilni telefon, na katerem so dvakrat na dan simulirali klic, ki je trajal do 15 minut. V drugi panj so postavili imitacijo mobilnega telefona, ki ni oddajal nikakršnega signala.

Po treh mesecih so znanstveniki odkrili, da se je število čebel v panju z mobilnim telefonom močno zmanjšalo. Nabiralke medu, ki so bile izpostavljene sevanju mobilnega telefona, so se vedle neobičajno, izlegle so znatno manjše število jajčec, poleg tega pa niso proizvajale medu.

Indijski raziskovalci so tako potrdili domnevo, ki se je že dolgo pojavljala v mislih marsikaterega čebelarja. Mobilni telefoni dobesedno kosijo življenja pridnih čebel.

Osebno mislim, da je toliko drugih razlogov za pomor, da samo elektromagnetno onesnaženje ne more bistveno prispevati k odmiranju čebel.
Janko Božič

Ubijajo pesticidi in virusi
"Poznam raziskavo iz Turčije, kjer so prav tako postavili telefone v čebelji panj, vendar pa ta ni dala konkretnih rezultatov. Osebno mislim, da je toliko drugih razlogov za pomor, da samo elektromagnetno onesnaženje ne more bistveno prispevati k odmiranju čebel," je raziskavo komentiral Janko Božič z biotehnične fakultete v Ljubljani.

Glavne razloge za drastično zmanjšanje števila čebel vidi strokovnjak v pretirani uporabi pesticidov in kozmopolitskem razširjenju čebeljih bolezni. "Do danes je znanih okoli 16 virusov, ki preprečujejo razvoj čebele, zaradi česar so letalno nesposobne in predčasno odmrejo. Virusi so bili sicer že prej, vendar pa zadnja leta opažamo večjo obolevnost, ker so čebele manj odporne. Razlog za to tiči v pesticidih in drugih boleznih," še dodaja Božič.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.