Slovenija
0 ogledov

Mobilnik vas lahko stane zasebnosti

Pazite, kako imate v svojem mobilniku zavarovane občutljive podatke! Sodelujte v Žurnal24 main
Britanski raziskovalci so predstavili rezultate preiskave, po kateri Britanci zelo slabo skrbijo za osebne podatke na svojih mobilnih telefonih. Nanje pazite tudi vi!

Kot ugotavlja raziskava varnostnega podjetja Credant, Britanci na svojih mobilnih telefonih hranijo kar 4,2 milijona podatkov. Pri tem pa jih le šest od desetih pred uporabo mobilnika vtipka varnostno geslo. Raziskava je ugotovila tudi, da kar 99 odstotkov ljudi svoj mobilni telefon uporablja v takšne in drugačne poslovne namene. To pomeni, da v njih hranijo bančne račune, PIN-številke bančnih kartic, rojstne in druge podatke prijateljev, znancev ali poslovnih partnerjev. Poleg tega kar več kot tretjina uporabnikov elektronska sporočila pošilja prek mobilnega telefona in s tem omogoča tudi hrambo številnih poslovnih podatkov.

 

Sodelujte v razpravi!

Kako vi skrbite za svoje osebne podatke v mobilnih telefonih? Sodelujte v razpravi pri komentarjih in odgovorite na anketno vprašanje na desni strani.

Ker je shranjevanje osebnih podatkov na mobilnih telefonih vse bolj razširjeno, na svoj račun vse bolj prihajajo tatovi osebnih podatkov. Njim je dostop do podatkov najhitreje dostopen ob slabi zaščiti podatkov v telefonu in morebitni kraji mobilnega telefona. "Če boste kdaj na svoj mobilni telefon shranjevali občutljive podatke, jih morate zavarovati z dobrimi gesli ali pa raje z besednimi zvezami," je dejal eden od predstavnikov varnostnega podjetja Sophos Graham Cluley. "Geslo ne sme biti preprosta beseda ali pa kaj drugega, kar bi lahko tatovi zelo hitro ugotovili," je še dodal Cluley. "Če obstaja možnost, je najbolje, da podatke šifrirate. Le tako se lahko izognete kraji svojih podatkov."

Po podatkih podjetja Credant 16 odstotkov uporabnikov na svojih mobilnih telefonih hrani podatke o svojem bančnem računu, 24 odstotkov pa PIN-številke bančnih kartic in drugih gesel. Enajst odstotkov uporabnikov na mobilnih telefonih hrani osebne in davčne podatke, desetina pa informacije o kreditni kartici. Še več pomembnih podatkov pa hranijo tisti uporabniki, ki mobilnik uporabljajo v poslovne namene. Tako kar 77 odstotkov uporabnikov v mobilnikih hrani imena in naslove poslovnih partnerjev, trideset odstotkov pa mobilnik uporablja za shranjevanje bodočih dogodkov. 17 odstotkov poslovnežev v mobilnikih shranjuje tudi poslovne dokumente, 23 odstotkov pa informacije o svojih strankah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.