Slovenija
76 ogledov

Mobilno gostovanje v EU: dosežen zadnji dogovor

Dekleta uporabljajo mobilni telefon na plaži Profimedias
EU je se je uspelo dogovoriti še o zadnjem vprašanju, ki bo omogočalo ukinitev plačevanja za mobilno gostovanje v EU.

Predstavniki komisije, parlamenta in sveta so se dogovorili o veleprodajnih cenah storitev po 15. juniju. 

Čeprav bo uporabnik v drugih državah EU plačeval enako, kot bi doma (če bo porabljal enote, ki jih ima v paketu, ne bo nič doplačeval), si bodo operaterji med seboj te enote seveda zaračunavali. Minuta pogovora bo vredna 3,2 centa, SMS sporočilo pa en cent. Cena prenosa podatkov se bo zniževala pet let. Od 15. junija letos bo 0,75 centa za megabajt, nato pa se bo do 1. januarja 2022 znižala na 0,24 centa 

Kdor bo julija v drugi državi EU porabil en gigabajt podatkov, bo tako svojemu operaterju naredil 7,7 evra stroškov, leta 2022 pa le še 2,5 evra. Za dve uri pogovorov v gostovanju pa bo moral vaš mobilni operater tujemu plačati 3,84 evra. 

"To je bil zadnji košček sestavljanke. Od 15. junija bodo lahko Evropejci potovali po EU brez stroškov za mobilno gostovanje," je dejal podpredsednik za enotni digitalni trg Andrus Ansip.

Za zlorabe ne bo hudih kazni

Če bo uporabnik zlorabljal gostovanje (npr. da bi imel Britanec poceni paket iz Romunije) bodo mobilni operaterji lahko ukrepali.

Zlorabo bo operater lahko dokazoval v časovnem obdobju najmanj štirih mesecev. Če bo uporabnik več porabil v tujini kot doma, bo od operaterja prejel opozorilo, uporabnik pa bo lahko v dveh tednih pojasnil, za kaj gre. Če bo ostal v tujini in ne bo imel primernega pojasnila, mu bo lahko operater za gostovanje zaračunal, a ne več kot znašajo najvišje dovoljene veleprodajne cene.

Da gre za zlorabo, bodo dokazovali tudi z dolgo neaktivnostjo SIM kartice, ki bi se pretežno ali izključno uporabljala v gostovanju, ter v primerih, ko bi uporabnik v gostovanju zapored uporabljal več različnih SIM kartic.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 3
  • Pepi 18:01 01.februar 2017.

    Naj se tej EVRO-bimboti raj ukvarjajo za pocenitev mleka,kruha ,bencina,zame to ni nobena novica in vi to objavite kot oh in sploh novico,brez tega lahko vsak živi,pa če se poceni ali ne,verjemite,da neki upokojenec z 400 evri pokojnine ne bo ...prikaži več šel v Francijo na obalo in telefoniral,ker se je pocenilo

  • nergač 13:02 01.februar 2017.

    Napisali ste "vesela novica" v naslovu in verjetno vsi pomislimo , da so vse tri noseče.

  • nergač 13:02 01.februar 2017.

    Napisali ste "vesela novica" v naslovu in verjetno vsi pomislimo , da so vse tri noseče.