Slovenija
33 ogledov

Moč pogledov Groharjevih portretov

“Razstava je vrhunec dogajanja v Groharjevem letu,” je povedala Jana Mlakar, dir Žurnal24 main
Škofja Loka. Na loškem gradu največja razstava Groharjevih portretov.

V Galeriji na loškem gradu so sinoči odprli razstavo portretnega slikarstva Ivana Groharja z naslovom Moč pogledov, ki bo na ogled do 2. oktobra. Razstava spada v sklop prireditev ob 100. obletnici smrti impresionista – letošnje leto je Občina Železniki razglasila za Groharjevo leto – in gre za največji razstavljeni Groharjev portretni opus.

Na ogled je 32 portretov, del teh jih je iz zasebnih zbirk.

Groharjevo krajinsko slikarstvo je pri nas dobro poznano, njegov portretni opus pa je javnosti manj znan,” je povedala Jana Mlakar, direktorica Loškega muzeja. Pri pripravi razstave in kataloga sta sodelovala tudi kustosinja Barbara Sterle Vurnik in umetnostni zgodovinar Andrej Smrekar, ki je poudaril, da je tudi iz Groharjevih portretov vidna njegova povezanost z rodno Sorico.

Osrednja Groharjeva proslava bo 11. junija v Sorici, spomenika, ki ga želijo Groharju postaviti v Železnikih, pa še ne bo, kajti v občinskem proračunu ni dovolj denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.