Slovenija
38 ogledov

Močna burja in nizke temperature

Nenadne spremembe temperature, ki so stalnica letošnje zime, so za srčne bolnike Žurnal24 main
Burja na Primorskem bo presegla hitrost 100 kilometrov na uro. Vodotoki po Sloveniji se umirjajo, v spodnjem toku bo poplavljala le še Krka. Ponedeljkovo jutro bo spet mrzlo.
Močni sunki burje
Na Primorskem bo tekom dneva pihala zmerna, lokalno tudi močna burja. Na izpostavljenih mestih bodo sunki burje presegli hitrost 100 kilometrov na uro, zato so na Arsu za območje Primorske razglasili drugo najvišjo stopnjo vremenske ogroženosti. Burja bo oslabela v noči na ponedeljek.

Danes bo oblačno. Ob morju in v severovzhodni Sloveniji padavin večinoma ne bo, drugod bo občasno naletaval sneg. Temperature bodo od -4 do 1, na Primorskem, kjer bo pihala zmerna, ponekod močna burja, pa od 1 do okoli 5 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje (ARSO).

Ponoči bo sprva še oblačno, proti jutru pa se bo zjasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. Najnižje jutranje temperature bodo od -11 do -5, v alpskih dolinah okoli -14, v krajih z burjo na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne pa od -4 do 0, v Vipavski dolini in ob morju do 5 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo pretežno jasno, predvsem v vzhodni Sloveniji občasno zmerno oblačno. Po nižinah bo zjutraj in del dopoldneva megla ali nizka oblačnost.

Hidrološke razmere se se umirile
V spodnjem toku, na območjih vsakoletnih poplav, bo danes še poplavljala reka Krka. Poplavljene površine ob Ljubljanici na Ljubljanskem barju in kraških poljih Notranjskega krasa se bodo zadržale tudi v prihodnjih dneh, a se bodo postopno zmanjševale, navajajo na Arsu.

Iz centra za obveščanje so sporočili, da je v soboto geolog obiskal zaselek Bonetovšce v občini Nova Gorica, kjer si je ogledal zemeljski plaz, ki se razteza na dolžini okoli 250 in višini okoli 300 metrov. Do nadaljnjega bodo geologi pregled plazu opravljali dvakrat dnevno.do

Zemeljski plaz je v soboto začasno zaprl tudi cesto v Rošpohu v občini Maribor in tako onemogočil dostop do več stanovanjskih in počitniških hiš. Gasilci so vzpostavili začasno prevoznost ceste.

Sicer pa je po podatkih Prometnoinformacijskega centra nekaj lokalnih cest še vedno poplavljenih in zato zaprtih. To so ceste Planina-Unec, Planina-Laze, Jevnica-Senožeti, Logatec-Žibrše pri kamnolomu, Unec-Rakov Škocjan-Podskrajnik pri Rakovem Škocjanu in Radeče-Podkraj. Cesta Ljubljanica-Vrhnika pa je pri odcepu za Samotorico zaprta zaradi zemeljskega plazu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.