Slovenija
894 ogledov

Möderndorfer napoveduje kazenske ovadbe, tudi zoper SDS

seja DZ Jani Möderndorfer Saša Despot
Kazensko ovadbo bo vložil zaradi suma zlorabe položaja in oškodovanja podjetja v državni lasti

Član preiskovalne komisije, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje SDS, Jani Möderndorfer (LMŠ) je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo zoper Telekom Slovenije, stranko SDS, NovaTV24.si in več fizičnih oseb vložil kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe položaja in oškodovanja podjetja v državni lasti.

"Napovedujem naznanitev suma storitev kaznivih dejanj za osumljence Tomaž Seljak, nekdanji predsednik uprave Telekoma Slovenije, Blaž Rant, zastopnik Inštituta za avtorsko pravico, in neznane osebe v Telekomu Slovenije, Slovenska demokratska stranka in NovaTV24.si, informativna televizija, ker se je zlorabil položaj podjetja, ki je v večinski državni lasti, ker gre za oškodovanje družbe in ker ta hip v tej smeri ne poteka prav nobena preiskava. Pričakujem, da organi te zadeve pregledajo in ocenijo, ali je to vredno preiskave," je poudaril Möderndorfer.

Zaradi javnega interesa se je čutil dolžnega obvestiti javnost, s čim se je ukvarjala preiskovalna komisija, ki preiskuje domnevno nezakonito financiranje SDS. Na podlagi dokumentacije, ki jo je prejela komisija od različnih virov, pa je mogoče ugotoviti sporna poslovanja NovaTV24.si, je poudaril.

"Brez madžarskega denarja ne bi preživeli toliko let"

V podrobni predstavitvi je orisal, kako se je v NovaTV24.si v prvih letih njenega delovanja prek različnih podjetij pretakal denar iz Madžarske ter vlogo Telekoma Slovenije pri financiranju NovaTV24.si. Spomnil je, da je NovaTV24.si v aprilu leta 2020 od Telekoma Slovenije začela pridobivati odmeno za distribucijo svojega televizijskega programa. S tem je Telekom postal glavni financer NovaTV24.si, to pa pomeni, da danes njeno poslovanje namesto Madžarov financirajo Telekomovi slovenski naročniki, je dejal.

"Ta televizija ne bi preživela toliko let, če ne bi imela madžarskega denarja. To je razvidno iz dokumentacije in iz pretoka denarja. Vse je preverljivo, vprašanje pa je, če pravi ljudje to preverjajo," je poudaril.

Kritičen do predsednika preiskovalne komisije

Že uvodoma je bil kritičen do predsednika preiskovalne komisije Gregorja Periča (Konkretno), ki je po njegovem mnenju oviral delo komisije in se tudi povsem postavil na stran vladajoče koalicije. Perič se ni aktivno vključeval v preiskavo, ni spraševal prič, ni pregledoval dokumentacije, temveč je imel nalogo čim bolj zavlačevati delo preiskovalne komisije, da ne pride do končnega epiloga, je dejal.

S parlamentarno preiskavo želijo poslanci ugotoviti dejansko stanje glede politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma vplivanja na domnevno pranje denarja v NKBM s strani tujih državljanov in z njimi povezanih pravnih in fizičnih oseb. Prav tako naj bi preiskava ugotovila politično odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma nezakonitega financiranja SDS in suma delovanja izdajateljev medijev v lasti te politične stranke in z njo povezanih fizičnih in pravnih oseb pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2018.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 16
  • kapibara1 20:01 15.april 2022.

    Glih se sprašujem, koder bode totikahlonosec končal po volitvah ??

  • Dusan12 17:48 15.april 2022.

    Kje pa, zašiljen pogled si daje preveč dela s prestavljanjem jajc iz prednjega v zadnji žep.

  • Dusan12 17:44 15.april 2022.

    Ne, ker je nepismen in specialist za kahle, zato ima povsod na stežaj odprta vrata, tokrat baje v golobnjaku pod tromostovjem