Slovenija
1325 ogledov

Modri odsevniki za manj masakra na cesti

Nesreča z jelenom Nemška policija
Direkcija za cesto začenja s poskusnim nameščanjem modrih odsevnikov, ki odvračajo prečkanje divjih živali v času, ko so na cesti vozila. Blejski lovci, ki so odsevnike namestili pred več kot dvema letoma, pravijo, da so število trkov na ta način prepolovili.

Direkcija za infrastrukturo je v teh dneh na 23 odsekov državnih cest, za katere obstajajo podatki o povozih divjadi, testno namestila 1.586 modrih odsevnikov. V Sloveniji relativna novost, za katero pa nemški proizvajalci obljubljajo, da zmanjša število trkov divjadi z vozili za 73 odstotkov.

"Zanesljivost podatka v naših razmerah še ni bila preverjena, zato se je Direkcija RS za infrastrukturo odločila, da preveri uporabnost teh modrih odsevnikov, saj so enostavni za montažo in tudi cenovno ugodni," pravijo na Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo, kjer bodo nato do začetka prihodnjega leta pripravili analizo učinkovitosti novih odvračal. V kolikor bodo rezultati ugodni, Direkcija RS za infrastrukturo, obljublja, da bodo začeli z obsežnejšim nameščanjem teh odsevnikov. V prosti prodaji sicer en odsevnik stane okoli pet evrov.

Odseke so na direkciji izbrali tako, da so vključili različne krajinsko-ekološke razmere (vključenih je 9 lovskoupravljavskih območij): "Večina odsekov pa je v odprti agrarni krajini (kjer je tudi najbolj pričakovano, da bi odsevniki lahko učinkovali), posamezni so pa so v celoti ali delno na gozdnem robu ali v notranjosti gozda."

Blauer Wildwarnreflektor | Avtor: Blauer Wildwarnreflektor/Wikimedia Blauer Wildwarnreflektor/Wikimedia
Lovci državo prehiteli na celi črti

Kljub temu, da je ministrstvo za infrastrukturo, ki ga vodi Peter Gašperšič, s pravilnikom o prometni signalizaciji formalno nameščanje omenjenih odsevnikov uredilo šele julija letos, so jih blejski lovci z blagoslovom direkcije namestili že pred dvema letoma.

Blejska lovska družina je s svojimi sredstvi modre odsevnike namestila na pet odsekov in kot pravijo, so z učinkom več kot zadovoljni. "Gre za najbolj učinkovito sredstvo," je povedal naš sogovornik z Lovske družine Bled in nadaljeval, da so odsevniki celo bolj učinkoviti od kemičnih vonjalnih odvračal. Sami sicer niso zabeležili 73-odstotnega zmanjšanja število trkov, kot obljubljajo proizvajalci, a se je število trkov vseeno zmanjšalo za polovico.

Zakaj so odsevniki modri in ne rdeči?

Dolgo časa je prevladovalo prepričanje, da divjad razlikuje le belo in črno barvo, a znanstveniki so dokazali, da te živali vidijo nekatere le nekatera območje valovne dolžine bolje kot druga. Divjad tako zelo dobro vidi kratkovalovno vijolično barvo in modro, zelo slabo pa rdečo in oranžno.

"Modra je strašljiva barva, saj se skoraj nikoli ne pojavi v naravi in se divjadi zdi čudna, celo nevarna barva," navajajo pri nemškem proizvajalcu odsevnikov Schilderwerk Beutha, ki se jih namesti na nevidno stran cestnega smernika. Ko jih obsvetijo avtomobilske luči odbijajo modro svetlobo, ki živali opozarja, sicer pa divjad lahko vozišče prečka povsem nemoteno.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:01 21.avgust 2016.

    Še en dokaz da so izjave o zaključkih raziskav totalno napačne:Glede na to, da je izvedba te rešitve mogoča šele od 6. 7. 2016, je preuranjeno govoriti o pozitivnih učinkih oziroma zmanjšanju števila naletov.Kako lahko država trdi, ...prikaži več, da se ne da govoriti o pozitivnih učinkih, če pa le-ti obstajajo tako v tujini kot tudi v Slo (kjer so lovci to postavli)? Jst ne verjamem nobeni izjavi o nekih raziskavah, ki jih izjavi država. Edini pravi postavitelji izjav in resnični so tisti, ki so sprobali zadeve. Ponavadi so to tisti, ki niso plačani za raziskave, ampak tisti, ki raziskavo naredijo s srcem in željo po znanju.

  • puksicd 19:11 21.avgust 2016.

    Še 2 lokaciji v MB sta ... Tezenska cesta in Streliška ulica. Dodajte na seznam.

  • matermila 16:52 21.avgust 2016.

    Lovci državo prehiteli na celi črti.A je to kaj čudnega,preden se naši birokrati zganejo preteče veliko vode.