Slovenija
101 ogledov

"Mojemu Lenartu so rešili življenje"

1/17
Žurnal24 main
Na Brniku je potekalo prvo srečanje letečih novorojenčkov. Gre za več kot 700 otrok, ki so jih pripadniki Letalske policijske enote prostovoljno prepeljali v bolnišnico in jim verjetno tudi rešili življenje.

"Naš del posla je varna in učinkovita izvedba letalskega dela. Velik vpliv ima vreme, saj moramo upoštevati varnostne in zakonske predpise. Zgodilo se je že, da smo morali kak let odpovedati, a je nato medicinsko osebje poskrbelo za prevoz z avtomobilom, kar pa seveda ni tako varno," skromno pojasni vlogo Letalske policijske enote Aleš Strgar, ki tudi sam že vrsto let sodeluje pri prevažanju otrok v inkubatorju.

"Ti otroci so borci"
A starši in svojci otrok, ki so jih tako prepeljali v bolnišnico, dela policijske enote ne dojemajo kot nekaj vsakdanjega. Hvaležnost vseh, ki so se udeležili današnjega prvega srečanja prepeljanih v inkubatorju s policijskim helikopterjem, je nepopisna.

"Prišli smo na srečanje, ker je bil tudi naš Lenart prepeljan s helikopterjem. Ti otroci, tudi on, so borci...drugače se ne bi zmazali. Rešili so mu življenje," nam je dejal Igor Hrastnik, eden od 346 udeležencev srečanja. Kakšni so občutki še nekaterih ostalih udeležencev srečanja, si lahko ogledate v videoprispevku.

30 let humantiranega dela policistov
Policijski helikopterji sicer prevoze nedonošenčkov odpravljajo že od leta 1979. V tem času so prepeljali več kot 700 novorojenčkov. Današnjega srečanja se je udeležilo 93 nedonošenčkov. Najmlajši je star pol leta, najstarejši pa 29 let.

Ob tem prijetnem druženju je predstojnik ljubljanske otroške kirurgije Ivan Vidmar izpostavil dejstvo, da 80 odstotkov prepeljanih kritično bolnih nedonošenčkov brez tovrstne letalske pomoči ne bi preživelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.