Slovenija
43 ogledov

Mokrišča prinesla delo

Štiriinpetdeset hektarjev veliko mokrišče Zelenci je bilo leta 1992 razglašeno z Žurnal24 main
Projekt Wetman. V Zelencih nove sprehajalne poti in hudourniški zadrževalnik.

"Na hudourniškem potoku bo zgrajen zadrževalnik, narejenih bo 350 metrov sprehajalnih poti, vnovič pa želimo vzpostaviti del struge na vzhodnem delu mokrišča," je o novostih, ki se mokrišču Zelenci obetajo s projektom Wetman, dejal kranjskogorski župan Jure Žerjav.

Mokrišče Zelenci, ki je poznano tudi kot izvir Save Dolinke in je razglašeno za naravni rezervat, je vključeno v projekt Ohranjanje in upravljanje sladkovodnih mokrišč v Sloveniji – Wetman, v katerem so še mokrišča Pohorska barja, Mura – Petišovci, Planik, Vrhe in Gornji kal.

Mokrišča izginjajo
Skrb vzbujajoče
. V Sloveniji je v štirih desetletjih izginilo 40 odstotkov mokrišč. V letih od 1973 do 1991 jih je bilo izsušenih 70 tisoč hektarjev, kar je skoraj 3,5 odstotka slovenskega ozemlja.

Šest zaposlitev
Zavod Republike Slovenije za varstvo narave ga je začel izvajati sredi tega tedna, končal ga bo leta 2015, vreden pa je 2,1 milijona evrov. S projektom jim je uspelo na razpisu finančnega mehanizma Evropske unije Life+, zato bo polovico denarja zagotovila Evropska unija. "Izboljšali bomo stanje šestih mokrišč v Sloveniji in omogočili šest novih zaposlitev," je povedala Nika Debeljak Šabec, vodja projekta Wetman, in dodala, da bo 700 tisoč evrov namenjenih obnovi in gradnji turistične infrastrukture na območjih omenjenih mokrišč.

Deset tisočakov na leto
Zelenci so zaradi izjemnega rastlinstva – v njem rastejo redke in ogrožene vrste, na primer dlakavoplodni šaš in rjava kljunka – in živalstva tudi zanimiva turistična točka. Občina Kranjska Gora za naravni rezervat na leto nameni deset tisoč evrov, zgradili so sprehajalne poti, pred kratkim tudi nov lesen most. "Zelence želimo ohraniti za zanamce in jih urediti tako, da bodo privlačni za obiskovalce in turiste," je poudaril župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.