Slovenija
130 ogledov

MOL bi podzemne garaže v stanovanjskih soseskah

Garažna hiša Saša Despot
Ljubljanska občina bi pomanjkanje parkirišč v stanovanjskih soseskah reševala z gradnjo podzemnih garaž v javno-zasebnem partnerstvu. A stanovalci za financiranje do zdaj niso bili preveč zainteresirani.

Da je župan Ljubljane Zoran Janković napovedal "vojno" pločevini kaže že razširitev plačljivih parkirnih con na vso območje znotraj obvoznice. V načrtu pa ima tudi zmanjšanje parkirane pločevine v stanovanjskih soseskah, saj se - kot navajajo na očini - "povečano število avtomobilov oziroma dodatno urejanje parkirnih mest pogosto kaže v zmanjšanju zelenih površin, njihovi degradaciji, v zmanjšanju površin za igro otrok, slabši prometni varnosti in slabši estetski podobi naselji".

V skladu s prejšnji mesec sprejetim izvedbenim načrtom odloka za kakovost zraka bi Mestna občina Ljubljana (MOL) v zgoščenih stanovanjskih soseskah rada zgradila več podzemnih garaž. Pri čemer bi občina za izgradnjo odstopila občinsko zemljišče, zgradil pa bi jih zasebni investitor in nato oddal v odkup ali najem okoliškim stanovalcem.

V Kosezah in Dravljah pretiranega zanimanja za načrte ni bilo ...

Težava pri občinskem načrtu o javno-zasebnem partnerstvu pa je, da stanovalci več ljubljanskih sosesk za podzemne garažne hiše niso bili zainteresirani. Zaradi nezanimanja se je tako ustavil načrt o gradnji podzemne graže pri Tržnici v Kosezah. Pri oddaji prostorov pa niso bili uspešni niti zasebni investitorji, ki so želeli oddajati graže v Dravljah.

Za podzemni garažni hiši v Kosezah in Glinškovi ploščadi sta že dlje časa izdelani idejni zasnovi, a bi bilo pred gradnjo potrebno spremeniti še občinski prostorski načrt in rešiti lastnisko-pravna vprašanja. Na občini pa tudi priznavajajo, da je še vedno vprašljiv tudi interes okoliških stanovalcev, zato se bo gradnja zgodila le ob "zadostnem povpraševanju stanovalcev, ki bi sami gradili parkirno hišo na zemljiščih MOL".

Komentarjev 5
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:38 24.avgust 2015.

    Spet se mora nekemu podjetju zrihtat delo ker si ga očitno sam ne najde.

  • popokatopetl 22:20 23.avgust 2015.

    Ja, gradbena mafija bi nam rada drago prodajala garaže. Če ljudje ne vidijo potrebe, jo je najprej treba ustvarit z mestnimi odloki.

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 18:15 23.avgust 2015.

    Podzemna parkirišča na javni površini, pri čemer župan pozablja da je javna površina od vseh in ne samo od občine. Občina pa je dolžna da z javno površino upravljja v dobro ljudi ki ob dotični javni površini živijo. Ta manever, ...prikaži več da se javna površina uniči v korist zasebnega investitorja, je namenjena zgolj pobiranju še več denarja od prebivalcev. Da stvari lepše izpadejo se v kontekst vključijo zelene površine in otroci... o kako prikladno. V Dravljah in Kosezah pa še veliko drugih lokacijah po Ljubljani imajo tak izpad od turizma in kvalitete življenja da se človeku kar oko zarosi.To so spalna naselja in obrobje mesta, kjer ljudje preživijo tisti del dneva ko so v stanju prehranjevana in hibernacije, turist ali obiskovalec pa jih obišče samo če mu navigacija zataji. Vlaganje denarja v lepoto, ki jo na koncu monopolno drži v rokah investitor, ki občini obljubi največji kos zrezka.. no .. to je LJ