Slovenija
27 ogledov

MOL jutri o prostorskem načrtu

Preden zaprosi za sklep o usklajenosti predloga prostorskega načrta, mora MOL pr Žurnal24 main
Občinski svet Mestne občine Ljubljana (MOL) bo obravnaval nov prostorski načrt, ki je v medijih dvignil veliko prahu, zlasti zaradi spreminjanja namembnosti kmetijskih zemljišč.

Novi prostorski načrt med drugim predvideva spremembo okoli 570 hektarjev kmetijskih zemljišč v zazidljiva. Kmetijsko ministrstvo je zadnje mnenje o predlogu podalo v petek. Od teh 570 hektarjev, ki so v predlogu načrta, pa gre pri 300 hektarjih le za ugotavljanje dejanskega stanja, pravi generalni direktor direktorata za kmetijstvo na ministrstvu Branko Ravnik.

Pri spremembah namena kmetijskih zemljišč gre po njegovih besedah med drugim za širitve obstoječih industrijskih con znotraj avtocestnega obroča, sicer pa večjih posegov zunaj obroča ni, pojasnjuje Ravnik. Za vsa zemljišča, ki so večja od pet tisoč kvadratnih metrov in izven avtocestnega obroča, so zagotovljena nadomestna zemljišča, je dodal.

Predlog MOL zavrnili
MOL je sicer med drugim predlagala spremembo namembnosti 26 hektarjev velikega zemljišča ob Sadinji vasi in 40 hektarjev v Nadgorici, a na ministrstvu s tem niso soglašali.“Naš cilj je varovati najboljša kmetijska zemljišča," poudarja Ravnik. Po njegovem prepričanju je treba najprej izkoristiti notranje rezerve, saj je "ogromno stavbnih zemljišč znotraj naselij, ki niso pozidana".

Na spornem zemljišču center varne vožnje
Na MOL so center varne vožnje, ki so ga načrtovali v Nadgorici, prestavili na območje Smodinovca, kjer je ministrstvo pred tem sicer soglašalo s širitvijo dejavnosti Darsa in ministrstva za notranje zadeve (MNZ) na dobre tri hektarje velikem zemljišču. Zemljišče je kupilo podjetje Taxgroup, ki naj bi bilo po navedbah medijev povezano z županom Zoranom Jankovićem.

A ne Dars ne MNZ nista investitorja v center varne vožnje, poudarja Ravnik. Ob tem pojasnjuje, da z MNZ niso dobili pojasnil o načrtih na tem zemljišču, z Darsa pa so jim sporočili, da tam načrtujejo prenovo in širitev avtocestne baze. Tako bi se lahko, kot pojasnjuje Ravnik, v prihodnje spremenila namenska raba zemljišča v obsegu, kot jo potrebuje Dars, a MOL bi morala najprej sprožiti postopek in počakati okoli 14 dni. Druga možnost MOL pa je, da zemljišču ne spremeni namembnosti in predlog načrta sprejme v ponedeljek, saj za ostale spremembe namembnosti kmetijskih zemljišč pozitivno mnenje ministrstva ima. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.