Slovenija
43 ogledov

MOL mora Tritonisu vrniti le kupnino

MOL Anže Petkovšek
Ljubljansko okrožno sodišče je razsodilo, da mora Mestna občina Ljubljana (MOL) podjetju Tritonis vrniti 1,3 milijona evrov kupnine za razveljavljeno prodajo parkirišč ob Vojkovi, skupaj z zamudnimi obrestmi.

Zavrnilo pa je zahtevek Tritonisa za odškodnino za nastalo poslovno škodo v višini 5,5 milijona evrov, piše Delo.

Zgodba sega v leto 2009, ko je MOL podjetju Tritonis prodala 1600 kvadratnih metrov parkirišča za približno milijon evrov. Podjetje je na zemljišču sicer želelo graditi, a je takrat ugotovilo, da je zemljišče pripadalo lastnikom okoliških stavb kot funkcionalno zemljišče, med lastniki pa sta bila tudi ministrstvo za obrambo in podjetje PNZ svetovanje projektiranje.

Višje sodišče je ugodilo zahtevi PNZ po razveljavitvi prodajne pogodbe, ljubljanski občini pa naložilo plačilo za skoraj 16.000 evrov sodnih stroškov.

Na prvi stopnji je podobno tožbo proti ljubljanski občini in Tritonisu novembra lani dobila tudi država, a se je občina nanjo pritožila.

Obe strani se bosta pritožili

Okrožno sodišče v Ljubljani pa je odločalo o gospodarskem sporu med Tritonisom in MOL. Ta pa ni bil povezan le s sodbo višjega sodišča, ki je razsodilo, da mora občina kupcu vrniti kupnino, temveč tudi z razširjenim zahtevkom, da mu mora zaradi zavlačevanja in nepripravljenosti na večkrat ponujeno poravnavo plačati še odškodnino za vso storjeno poslovno škodo.

Sodišče je ugodilo le osnovnemu zahtevku Tritonisa, po katerem je MOL dolžan vrniti 1,3 milijona evrov kupnine za sodno pravnomočno razveljavljen nakup zemljišč ob Vojkovi in zakonite zamudne obresti od 21. julija 2011 naprej. Hkrati pa je zavrnilo zahtevek za plačilo vse nastale poslovne škode v skupni višini nekaj več kot 5,5 milijona evrov.

Pritožbo na sodbo okrožnega sodišča sta napovedali obe strani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.