Slovenija
85942 ogledov

MOL prodal 39 črpalk, k nam prihaja nov velik igralec

bencinski servis LJ MOL
1/2
Žurnal24
"Skupina MOL v okviru prevzema OMV Slovenija, s katerim bo postala drugi največji ponudnik naftnih derivatov v Sloveniji, Shellu prodaja 39 bencinskih servisov," so sporočili iz podjetja.

Mol želi prevzeti bencinske servise OMV v Sloveniji, a bi bil po prevzemu prevelik in bi po oceni Evropske komisije lahko ogrožal konkurenco na trgu. MOL je zato ponudil, da bi ob prevzemu Shellu odprodal 39 bencinskih servisov. Katerih, v podjetju ne želijo povedati, saj do posla ne bo prišlo, če bo komisija menila, da odprodaja ni zadostna. So nam pa povedali, da gre za bencinske servise po celotni državi.

"Skupina MOL je sklenila kupoprodajno pogodbo, s katero del bencinskih servisov v svoji slovenski mreži prodaja družbi Shell. Transakcija zajema skupno 39 bencinskih servisov – delno iz mreže MOL Slovenija in delno iz mreže OMV Slovenija. Gre za enega ključnih mejnikov v procesu pridobivanja soglasja Evropske komisije za že napovedani prevzem družbe OMV Slovenija," so sporočili iz MOL-a.

"Zaključek prodaje 39 bencinskih servisov je predmet prevzemnega dovoljenja. Medtem ostajajo vse storitve na vseh bencinskih servisih, tudi omenjenih 39, za kupce nespremenjene. Skladno z zavezami kupoprodajne pogodbe bodo lahko zaposleni na bencinskih servisih, ki so predmet prodaje, če bodo želeli, obdržali svojo zaposlitev," so še dodali.

"Prepričani smo, da bo prevzem mreže OMV okrepil konkurenčnost na slovenskem trgu, saj bomo lahko v večji meri kot danes izkoriščali celotne proizvodne, logistične in predelovalne zmogljivosti Skupine MOL v širši regiji Srednje Evrope. Skupina MOL nastopa na regijskem trgu kot eden vodilnih neodvisnih ponudnikov naftnih derivatov, saj uspešno obvladuje in razvija celotno logistično verigo. To nam omogoča ohranjanje neodvisne cenovne konkurenčnosti in bo pozitivno vplivalo na zanesljivost oskrbe večjega števila slovenskih potrošnikov z visokokvalitetnimi naftnimi derivati preko povečane mreže lastnih servisov," je poudaril Robert Pitt, predsednik maloprodaje v Skupini MOL.

Če bo prevzem OMV v Sloveniji uspešen, bo imel MOL več kot 2500 bencinskih servisov v Srednji in Vzhodni Evropi. V Sloveniji ima trenutno več kot 50 bencinskih servisov, letno poročilo za leto 2021 jih navaja 53. OMV jih ima pri nas po podatkih spletne strani podjetja 107, MOL pa v svojem letnem poročilu navaja, da so podpisali pogodbo za nakup 120 maloprodajnih mest. 

Shell ima v Sloveniji po podatkih s spletne strani center za tovornjake v Framu ter avtomatske črpalke za tovorna vozila v Sežani, Šempetru pri Gorici, Ajdovščini, Šenčurju, Kopru, na Jesenicah in na Biču.

"Shell je na slovenskem trgu prisoten od leta 1994. Trenutno podjetje v Sloveniji upravlja mrežo 8 črpalk brez osebja za tovorna vozila ter 1 bencinski servis tudi za osebna vozila. Shell v Sloveniji trenutno svojim strankam zagotavlja storitve v okviru Shell kartičnega poslovanja za gorivo ter široko paleto storitev povezanih s cestnim tovornim prometom. Skupina Shell in MOL sta 9. marca 2023 sklenila sporazum, po katerem bo Shell od MOL-a prevzel 39 bencinskih servisov. Ti bodo postali centri mobilnosti, ki bodo potrošnikom zagotavljali visokokakovostna Shell goriva v skladu s Shellovo predanostjo zagotavljanju ponudbe svoje blagovne znamke in kakovosti Shell proizvodov," je družba Shell Adria objavila na svoji spletni stran. 

"Ta nakup je pomemben korak naprej za prisotnost blagovne znamke Shell v Sloveniji, za stranke pa predstavlja predvsem večjo možnost izbire, saj povečuje tržno konkurenco v Sloveniji. S povečanjem mreže za 39 novih bencinskih servisov v mreži Shell v Sloveniji bomo lahko našim strankam zagotovili vrhunska V-Power goriva ter edinstveno Shell Café izkušnjo," je komentiral Gregor Omejc, generalni direktor Shell Adria d.o.o.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar jezeran
    jezeran 16:02 14.marec 2023.

    Ne razumem Shell je že bil pri nas, pa vse prodal MOL-u, zdaj Mol prodaja nazaj Shellu, tukaj nekaj smrdi. Čisto pranje denarja

  • rd2dmk2 09:47 14.marec 2023.

    ko je bil še bencinski center Shell pri Vodicah je avto kar sam zavil tja , če smo šli mimo. in je tako lepo brundal ko je vozil na bencin od tam.. škoda da so ga skensal.

  • bendover 09:19 14.marec 2023.

    Orbanizacija Slovenije....aja eh