Slovenija
34 ogledov

MOL v sedmih letih ob 341 tisočakov zaradi grafitov

Grafit
1/8
Saša Despot
MOL je prejela pobudo občanov, ki se pritožujejo zaradi razmaha grafitarske dejavnosti na Slomškovi.

"Izgleda, kot da živimo v getu in ne v centru Ljubljane," se pritožujejo stanovalci soseske Slomškova - Kotnikova, ki razmah grafitarske dejavnosti pripisuje stanovalcem Metelkova - mesta. MOL odgovarja, da se zavedajo problematike grafitiranja in posebaj izpostavlja, da so že delovali represivno zoper kršitelje. "Vendar zavedati se je treba, da je treba storilca dobiti pri sami kršitvi, da mu je lahko izrečena globa."

Iz občinske blagajne

V sedmih letih so na MOL-u za odstranjevanje grafitov namenili 316 tisočakov, iz ljubljanskega Zavoda za turizem že dodatnih 25 tisoč evrov.

Leta 2008 je bil izdatek najvišji (150.000 evrov); takrat je potekala obsežna akcija odstranjevanja grafitov, in sicer znotraj območja Karlovška, Zoisova, Aškerčeva, Bleiweisova, Tivolska, Trg OF, Masarykova, Resljeva in Kopitarjeva ulica. Prav tako so odstranili moteče grafite na vpadnicah.

Leta 2009 so 25 tisočakov namenili vzdrževanju in zaščiti površin, ravno tako leta 2010, ko so slabih 25 tisoč evrov namenili očiščenju in zaščiti površin na območjih: Jakopičev podhod, Ljubljanski grad – Šance, podhod pri ulici Iga Grudna, Prešernov trg, Hribarjevo nabrežje, Čopova ulica, Park Navje, podhod Ajdovščina, Križanke, Breg, Maistrov spomenik, podhod Plava laguna in park pri Rimskem zidu.

Leta 2011 so slabih 13 tisoč evrov namenili vzdrževanju in zaščiti površin, leto zatem pa je stekla spet obsežnejša in dražja akcija, vredna 78.558 evrov. Takrat so na širšem območju očistili in zaščitili več kot 9 tisoč kvadratnih metrov površin.

Lani so za vzdrževanje in zaščito površin pred grafitarsko dejavnostjo na MOL-u namenili slabih 11 tisoč evorv, v letošnjem proračunu pa imajo za odstranjevanje grafitov namenjenih dobrih 14 tisoč evrov. Večino so že porabili.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 12:20 17.oktober 2014.

    Imamo grafite , ki so dejmo temu rečt umetnost , medtem ko imamo napise , ki so sramota za tiste , ki jim je MOL v Rogu odstopila prostore in njihove obiskovalce. Zaprite ROG PA BO GRAFITOV POL MANJ ! ...prikaži več! Zaprite Metelkovo , pa jih ne bo več. LJ uničujejo obiskovalci teh dveh lokacij in ki niso Ljubljančani in to delajo iz sovraštva do čiste in urejene LJ !