Slovenija
205 ogledov

Molk okoli Adrie

adria Nino Verdnik
Prvi mož Adrie Airways ne komentira prodajnega postopka družbe.

Včeraj so iz Adrie Airways sporočili, da lastniki in družba sama že dlje časa aktivno iščejo strateškega partnerja, kar je tudi eden izmed predvidenih ukrepov prestrukturiranja družbe. Objava javnega zbiranja ponudb za 74,87-odstotni delež v Adrii Airways je le ena od aktivnosti, na podlagi katere lastniki pričakujejo še dodaten odziv trga.

Prvi mož družbe Klemen Boštjančič ni želel komentirati prodajnega postopka. Kot pravi, bi to vodilo v špekulacije, saj gre za občutljive informacije.

Tajnikar brez optimizma

Ekonomist in nekdanji predsednik upravnega odbora družbe Maks Tajnikar pa meni, da izkušnje drugih podobnih družb v Evropi ne dajejo razlogov za optimizem. Kot je pojasnil, pogovori s potencialnimi strateškimi partnerji v Adrii Airways tečejo že od leta 2009, v zadnjem letu jih je izvajal tudi specializiran finančni svetovalec. Adria je po njegovih besedah tudi finančno sanirana.

Če prodaja tričetrtinskega deleža Adrie Airways ne bo uspela, bodo lastniki družbe še naprej ostale banke in država.

Lastniška struktura se je z lansko dokapitalizacijo precej spremenila. Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS je postala največja lastnica družbe s skoraj 70-odstotnim deležem, pomemben delež v lastniški strukturi pa imajo zaradi konverzije terjatev tudi banke. Tako ima Nova Ljubljanska banka v Adrii Airways skoraj 20-odstotni lastniški delež.

Adria Airways je lani ustvarila 12 milijonov evrov izgube, letos pa pričakuje negativni izid v višini osem milijonov evrov.

"Ministrstvo ni sodelovalo"

Namere za prodajo ni komentiral niti minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. "Komentar bi lahko vzbudil prepričanje, da gre za odločitve, pri katerih sem sodeloval," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.