Slovenija
18 ogledov

Molk pred referendumom

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Do 19. ure zabeležili 11 prijav kršitev volilnega molka, največ na internetu.

Dežurna služba Ministrstva za notranje zadeve je do 19. ure prejela 11 prijav domnevnih kršitev volilnega molka glede referenduma o malem delu. Štiri prijave se nanašajo na objave na internetu, tri na deljenje propagandnega materiala, tri na objave v medijih, ena pa na agitiranje.

Inšpektor Matija Remec je dejal, da se ena prijava nanaša na objavo na socialnem omrežju Facebook, ena na objavo v medijih, v enem primeru pa je šlo za deljenje propagandnega materiala v poštne nabiralnike. Eno domnevno kršitev so zaznali na Goriškem, za ostali dve pa še ne vedo.

Kaj je prepovedano?
30-dnevna volilna kampanja se je uradno začela 11. marca, zaključiti pa se mora najpozneje 24 ur pred dnevom glasovanja. V času volilnega molka je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju.

Za kampanjo štejejo vse oglaševalske vsebine in druge oblike propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev. Za kampanjo štejejo zlasti propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in z uporabo telekomunikacijskih storitev, plakatiranje ter pozivanje volivk in volivcev, kako naj glasujejo.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo državljani lahko sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

Kam prijaviti kršitve?
Tako bodo lahko podatke o domnevnih kršitvah državljani v nočnem času, in sicer danes od polnoči dalje pa do 7. ure zjutraj sporočali operativno-komunikacijskemu centru generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki bodo prijave sprejemali tudi danes od 19. ure do nedelje do 7. ure zjutraj.

Preko dneva, torej danes in v nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so sicer predvidene globe v višini od 120 do 1.200 evrov.

OPOZORILO UREDNIŠTVA: Zaradi predreferendumskega molka smo izklopili možnost komentiranja.