Slovenija
377 ogledov

Monolitne bloke hočejo nazaj

"Zahtevamo, da se uporablja enak vzorec kamna, kot je bil prej. Prav tako zahtev Žurnal24 main
Piranski mandrač. KS, strokovnjaki in občani opozarjajo na nepravilnosti pri obnovi.

"Od občine in investitorja Okolja Piran zahtevamo, naj pri obnovi mandrača upoštevata skladiščenje in ohranitev odstranjenih tlakovcev ter vnovično namestitev tlakovcev nazaj na brežino – kjer je to možno," je po nujni seji sveta Krajevne skupnosti (KS) Piran dejal njegov predsednik Sašo Saksida.

KS, občani in arhitektka Romana Kačič so namreč javno opozorili na nestrokovno in neustrezno obnovo piranskega mandrača, kjer je izvajalec v nasprotju s projektno dokumentacijo in soglasjem spomeniškega varstva namesto starih in novih monolitnih blokov na brežino postavil ploščice iz peščenjaka. Zavod za spomeniško varstvo je zato dela na zidu ustavil. "Mandrač je nepovratno izgubljen. Ta kamen ima dušo; izgubili smo dušo Pirana," so besede razočaranih Pirančanov. "Tako jaz kot župan Peter Bossman sva ogorčena in razočarana nad tem početjem," poudarja Gašpar Gašpar Mišič, podžupan.

Prejšnji teden je potekal krizni sestanek z Okoljem Piran, na katerem je župan zahteval, naj se dela nadaljujejo v skladu s smernicami spomeniškega zavoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.