Slovenija
21 ogledov

Moody's Sloveniji zbija oceno

Moody's EPA
Z A1 padli na A3. Slovenija ima po Moody'su že drugič v treh mesecih nižjo kreditno oceno. Glavni mlinski kamen so banke, posredno omenjajo tudi Jankovićeve težave pri sestavljanju koalicije.

Bonitetna agencija Moody's je sinoči znižala kreditno oceno Slovenije za eno stopnjo na A1 z Aa3, in sicer zato, ker bo morala država verjetno dodatno dokapitalizirati največje državne banke in s tem obremeniti proračun. Kot ocenjujejo, skupna sredstva slovenskih bank predstavljajo približno 136 odstotkov slovenskega bruto domačega proizvoda, "kar je relativno veliko glede na druge sisteme v Vzhodni Evropi".

Ob nadaljevanju krize, slabitvi kapitala in slabšanju donosov bodo banke potrebovale še več pomoči države. V agenciji tudi napovedujejo, da se bo položaj ob šibki rasti v letih 2011 in 2012 in ob možnosti recesije še poslabševal.

Agencijo skrbi tudi porast srednjeročnih tveganj za gospodarsko rast "malega in zelo odprtega slovenskega gospodarstva", ki da bodo rezultat vse večjih fiskalnih restrikcij v območju evra, ni pa pozabila omeniti nestabilne politične situacije in na "trenutno nejasne politične večine" za sestavljanje vladne koalicije, kar bi lahko še dodatno zakompliciralo in odložilo sprejemanje gospodarskih in fiskalnih ukrepov.

Tretji večji razlog za znižanje ocene predstavlja tudi kriza v območju evra in zagotavljanje finančnih sredstev za reševanje skupne valute.

Ministrstvo: Ni tako črno

Vprašanje dokapitalizacije je trenutno aktualno le pri največji slo venski banki - Novi Ljubljanski banki, pa so v odzivu sporočili z ministrstva za finance.

Komentarjev 4
  • Stolp 22:46 23.december 2011.

    Malo poglejte na internet koliko ima pri teh agencijah ZDA bonitetno oceno. Razen pri S & P kjer ima AA+ kar je še vedno druga najboljša, ima tako pri Fitch kot pri Moody's oceno AAA torej najvišjo. Pa pred kake ...prikaži več par mesici bi kmalu bankrotirali, če ne bi povišali zadolževanja. Torej? V čigavi službi so?Aja, banka Lehman Brothers(ena od bank ki je povzročila finančno krizo) je imela pri Moodys oceno AA+(druga najvišja), no par tednov po tem jo je pa pobralo.Ravno Moody's naj bi izsiljevala neko nemško podjetje s kao brezplačnim objavljanjem njenega rejtinga in skušala izsiliti, da bi podjetje zanj plačevalo. Ker se je podjetje uprlo so mu ga zniževali in mu povzročili nemalo izgube.Poleg treh ameriških agencij imajo svojo tudi Kitajci(Dagong). No tu je ZDA ocenjena veliko pravičneje namreč z samo A. Pri tej je Kitajska seveda tocenjena z AAA ;)Ne vem kaj EU mučka in zakaj ne ustanovi svoje agencije, ki bi malo parirala ameriškim?

  • duzek 09:07 23.december 2011.

    tistemu, ki se ne da pisati teh trapastih besedhttp://andraz.eu/DoubleRecallAway/

  • graff 08:17 23.december 2011.

    V času konstituiranja nove vlade (100 dni miru) pa kljub temu s sprejetjem intervencijskega zakona, je dejanje te bonitetne hiše ,,brezobziren kapitalsko mafijski napad,, na mlado državo Slovenijo, ki še zdaleč ni v tako slabem stanju, kot denimo Italija in ...prikaži več mnoge druge države v bližnji okolici. Seveda je napad izveden s pomočjo ,,pete kolone,, koncentrirane na ekonomski fakulteti, ki se tam pase na račun davkoplačevalcev in mnogih danes brezposelnih.