Slovenija
21 ogledov

Moody's znižal oceno

biznis 01.04.2008 Telekom stavba, Bavarski dvor, Ljubljana, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Razlog slaba likvidnost zaradi težav v slovenskem bančnem sistemu.

Moody's je danes znižal bonitetno oceno Telekoma Slovenije, in sicer z Ba1 na Ba2, poslabšal pa je tudi izglede za naprej. Razlogi za znižanje ocene so slaba likvidnost družbe zaradi težav v slovenskem bančnem sistemu, manjše plačilne sposobnosti zaradi višjih dividend od pričakovanih in predvidoma višjih odhodkov poslovanja v letu 2014.

 

 

Kot so sporočili iz Moody's, je Telekom Slovenije zelo podvržen negativnim vplivom iz slovenskega bančnega sistema, saj je močno izpostavljen do domačih bank. Bonitetna hiša izpostavlja tudi 300 milijonov evrov obveznosti iz naslova izdanih obveznic, ki bodo v plačilo zapadle leta 2016. Telekom Slovenije si bo ta denar moral izposoditi, zaradi razmer v slovenskem bančnem sistemu pa bodo obresti precej višje, kot bi bile lahko, če slovenski bančni sistem ne bi imel težav.

Moody's je kot previsoko ocenil izglasovano zvišanje izplačila dividend avgusta letos, saj je bilo to v nasprotju s predlogom uprave in nadzornega sveta.

Negativni obeti

Bonitetna agencija za Telekom Slovenije napoveduje negativne izglede za prihodnje leto, predvsem zaradi velike izpostavljenosti družbe do slovenskega trga. Telekom namreč v Sloveniji ustvari 84 odstotkov dobička pred davki, obrestmi in amortizacijo (EBITDA). Zaradi slabih finančnih razmer v Sloveniji pa so možnosti za boljše poslovanje družbe omejene.

Slabše poslovanje je tudi eden izmed vzrokov, ki bi lahko pokvarili nadaljnjo oceno Telekoma, skupaj z morebitno dokapitalizacijo za izboljšanje kapitalske ustreznosti in morebitnim prevzemom Telekoma s strani kapitalsko šibkejšega partnerja.

Za izboljšanje ocene pa bi moral Telekom močno zvišati dobičkonosnost, stabilizirati bi se morale makroekonomske razmere v Sloveniji, poleg tega pa bi moral znižati svoje obveznosti na vzdržno raven, npr. dvakratnik EBITDA.

Komentarjev 1
  • mike2 18:54 03.december 2013.

    Ubogi Vizjak, "prodati" je moral tudi svoj osebni avtomobil Citroen C5 da je uspel zbrati 43,750 € za nakup 650 delnic Telekoma. In sedaj si je ta nekakšna bonitetna hiša dovolila znižati bonitetno oceno Telekoma, in s tem še bolj ...prikaži večj osiromašiti našega že tako obubožanega ex-ministra. Kaj si vse dovolijo?