Slovenija
40 ogledov

MOP: Odgovornost na strani upravne enote

(Foto: Iztok Golob) Žurnal24 main
Glede preklica gradbenega dovoljenja za kranjsko ledeno dvorano so na MOP dejali, da je odgovornost na strani upravne enote, če ta ni ugotavljala, ali je projekt izdelan v skladu s prostorskim aktom.

 

Z ministrstva za javno upravo so nam sporočili, da se mora tožnik upravne enote z zahtevkom najprej obrniti na državno pravobranilstvo. Pojasnjujejo, da je upravna enota namreč podaljšana roka ministrstva, torej države, ki jo v pravnih sporih zastopa državno pravobranilstvo. To nato tudi odloči o možni izvensodni ali kasnejši sodni poravnavi.

 

"V 66. členu zakona o graditvi objektov je eden od pogojev, da mora upravni organ, preden izda gradbeno dovoljenje, ugotoviti, ali je projekt izdelan v skladu s prostorskim aktom.

Če se je kasneje izkazalo, da upravni organ tega ni storil, je seveda njegova odgovornost, da je prišlo do nezakonitega dovoljenja. Ali gre pri tem za odškodninsko odgovornost, lahko ugotovi le sodišče,"
so za Žurnal24 dejali na službi za odnose z javnostmi na ministrstvu za okolje in prostor (MOP).

 

Ob tem so še dodali, da sodne prakse v takšnih primerih ni, "je pa v teku nekaj podobnih sporov na sodišču".

Spomnimo, da je zaradi pritožbe Borisa Pavšlarja kranjska upravna enota 1. julija izdala odločbo, ki zahteva porušitev Ledene dvorane na Zlatem polju. V ponovljenem postopku so namreč ugotovili, "da izdano gradbeno dovoljenje ni bilo skladno z vsemi določili zazidalnega načrta".

Zato so zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja zavrnili, prvotno izdano gradbeno dovoljenje pa odpravili. Ker je odpravljeno gradbeno dovoljenje, pa zakon o upravnem postopku določa, da morajo biti odpravljene tudi vse pravne posledice. Več v povezavi. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.