Slovenija
20 ogledov

Moral se mu je odreči

Kmetijsko ministrstvo, ki ga vodi Dejan Židan, ni dalo soglasja za spremembo nam Žurnal24 main
Prostorski načrt. Svetniki ga bodo danes obravnavali, a brez spornega Smodinovca.

Odloka o strateškem in izvedbenem delu občinskega prostorskega načrta (OPN) Mestne občine Ljubljana (MOL) danes ostajata na dnevnem redu seje mestnega sveta, je napovedal ljubljanski župan Zoran Janković. A ta se je moral pri najpomembnejšem dokumentu v njegovem mandatu, s katerim bo 700 hektarjev zemljišč v MOL postalo zazidljivih, odreči širitvi cestne baze Smodinovec.

Ne bo zazidljivo
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je namreč dalo negativno mnenje o spremembi namembnosti zemljišča med Brdom in Podutikom. Spomnimo, da gre za parcelo družine Šešok, ki jo je ta kupila, ko je bila še nezazidljiva, z OPN pa naj bi postala zazidljiva. Sporno pri tem poslu naj bi bilo to, da naj bi Šešokovi na račun poznanstev z županovim sinom Juretom Jankovićem zaslužili, saj so za to zemljišče odšteli pol milijona evrov, po spremembi namembnosti pa naj bi bilo vredno vsaj deset milijonov.

700 hektarjev zemljišč v MOL naj bi z novim prostorskim načrtom postalo zazidljivih.

Župan je vpletenost v to afero zanikal, na vprašanje, ali meni, da so se na MKGP tako odločili zaradi poročanja medijev, pa je odvrnil: “Rekel bom, da se je v tem primeru stroka umaknila.” Na MKGP so svojo odločitev pojasnili tako, da na podlagi obrazložitev in dokumentov niso mogli v celoti utemeljiti spremembe namenske rabe najboljših kmetijskih zemljišč v nekmetijsko rabo, ki se nanaša na širitev cestne baze zaradi potreb ministrstva za notranje zadeve.

V lov na novo lokacijo
Janković je po tej odločitvi dejal, da mu je žal, ker so želeli ta prostor nameniti za poligon varne vožnje, in sklenil, da bodo lokacijo zanj po sprejetju OPN iskali drugje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.