Slovenija
0 ogledov

'Morali smo sprejeti njihove zahteve'

Ne pogovarjata se zgolj o meji, ampak tudi o banki in elektrarni, trdijo viri iz Žurnal24 main
Hrvaška naj bi se že pripravljala na umik spornih hrvaških pristopnih dokumentov.

Člani hrvaških pogajalskih skupin so že začeli priprave za umik spornih hrvaških pristopnih dokumentov, piše današnji hrvaški časnik Nacional in se ob tem sklicuje na visokega uradnika v hrvaški vladi. Umik je eden izmed slovenskih pogojev za deblokado pogajanj Hrvaške z EU.

Takšna medijska ugibanja se pojavljajo že vse od nedavnega sestanka premierjev obeh držav Boruta Pahorja in Jadranke Kosor, vendar niti Zagreb niti Ljubljana navedb nista želela komentirati.

Večina zahtev je politično izsiljevanje

Prvi morebitni premiki naj bi bili znani septembra, ko naj bi Hrvaška opravila vsaj del naloge, ki jo zahteva Slovenija.

''Nihče več ne verjame, da bo v prihodnjih treh mesecih prišlo do deblokade naših pogajanj z EU, sicer pa ni produktivno čakati na oktober ali november ter potem od začetka reševati težave s Slovenijo. Bodimo realni, morali smo sprejeti dobršen del njihovih zahtev, čeprav gre večinoma za klasično politično izsiljevanje,''
je za Nacional dejal neimenovan vir.

Tednik nadaljuje, da sta tudi "dva visoka vira iz HDZ" potrdila pripravljenost na popuščanje, domnevno pa imajo podporo tudi pri drugih partnerjih v koalicijski vladi.

Kondominij postranska rešitev

Nacional našteva dokumente, ki so sporni za slovensko stran, ter piše, da bo Hrvaška zahtevala takojšnji umik slovenske blokade pogajanj med Zagrebom in Brusljem. Dodaja še, da je bila možnost kondominija v Piranskem zalivu na srečanju v Trakošćanu omenjena zgolj kot postranska rešitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.