Slovenija
39 ogledov

Moralne vrednote na prvo mesto

Nadškof Anton Stres je daroval mašo za domovino. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Dostojanstvo moramo ohraniti tudi v novih, zelo zahtevnih okoliščinah, je pri maši za domovino dejal ljubljanski nadškof Anton Stres.

"Za kristjane je urejena, pravična in varna zemeljska domovina resnična in pristna vrednota. V evangeliju Jezus poudarja tudi, naj prvenstveno skrbimo za Božje kraljestvo in njegovo pravičnost, pa bomo imeli dovolj tudi vsega drugega," je v nagovoru zbranim v ljubljanski stolnici dejal nadškof Anton Stres.

Odločitev za samostojnost in demokracijo
Kot pravi, ima vsak človek od Boga dano pravico, da je član svojega naroda, da ima svojo narodno zavest in razvija svojo kulturo. Pred 20 leti smo se tako odločili za samostojnost, enako pomembna pa je bila po njegovem mnenju tudi odločitev za demokracijo in celovito spoštovanje človekovih pravic. Po njegovih besedah gre pri tem za življenje v medsebojnem spoštovanju ter v svobodnem, odprtem in sproščenem ozračju, kjer je lahko vsakdo to, kar je.

"Ni se nam treba sramovati, da smo pripadniki svojega naroda. Na področju narodnih ter kulturnih svetinj in vrednot je ta svoboda v veliki meri že uresničena. So pa še drugi vidiki naših svoboščin in dostojanstva," opozarja nadškof. Ob tem je omenil versko svobodo. "To sta tista sproščenost in družbena odprtost, medsebojno spoštovanje in priznavanje, zaradi katerega ni treba nikomur skrivati svojega najglobljega verskega prepričanja in pripadnosti svojemu verskemu občestvu," je pojasnil.

Stres opozarja, da smo dolžni spoštovati življenje vsakega človeškega bitja, ki želi živeti v naši domovini. Po njegovih besedah je naša dolžnost, da mladim nudimo najboljše družinsko okolje za njihovo vzgojo. Ustvariti moramo tako domovino, v kateri ne bo pomanjkljive gmotne in socialne varnosti in kjer bo zagotovljena pravna varnost in temeljna družbena pravičnost.

Moralne vrednote na prvo mesto
Prvo in vodilno mesto morajo dobiti moralne vrednote poštenja, pravičnosti, resnicoljubnosti, medsebojnega spoštovanja, solidarnosti, dobrote in ljubezni. "Šele tedaj se bomo približali Jezusovemu naročilu in obljubi iz evangelija, naj iščemo najprej Božje kraljestvo in njegovo pravičnost. Z njim pa nam bo podarjeno tudi vse drugo, kar potrebujemo za dostojno življenje," je zaključil nadškof.

Maše za domovino ob dnevu samostojnosti in enotnosti so se med drugim udeležili tudi predstavniki družbenega in političnega življenja, predstavniki diplomatskega zbora in drugih verskih skupnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.