Slovenija
24 ogledov

Moralni eksces Golobiča

Erjavca je Golobičeva izjava o nerešljivosti krize presenetila. (Foto: Dejan Mij Žurnal24 main
Gregor Golobič še tehta, kaj storiti, premier Borut Pahor pa hoče odločitev do konca prihodnjega tedna.
"Časa za premislek ni zelo veliko. Največ, kolikor si ga lahko minister Golobič vzame, je do konca prihodnjega tedna," se je premier Borut Pahor zvečer odzval na priznanje Gregorja Golobiča , da je medijem v odgovarjanju na vprašanja o svojem premoženju lagal. Golobič je priznal tudi, da je storil napako, in razmišlja, da bi odstopil.

Pahor se ni opredelil
V Pahorjev kabinet smo včeraj poslali vprašanje, ali premier ministra, ki je lagal, še vidi v svoji vladi. Stališča do tega Pahor ni zavzel, za vprašanja ni bil na voljo. Je pa povedal, da se strinja, da je Golobič storil napako.

Čeprav se mora vlada posvetiti reševanju krize, se mora po Pahorjevem spopasti tudi z reševanjem "problemov, kot je ta, v katerem se je znašel minister Golobič in z njim celotna vlada" .

Po čem bo tehtal Golobič
Golobič je včeraj na vprašanje, ali razmišlja o odhodu iz politike, odgovoril: "Prav je, da vsak, ki je v politiki, razmišlja tudi o tem. To ni stvar trenutka. Če oceniš, da sta tvoje delovanje ali podoba, ki jo imajo o tebi tisti, v imenu katerih to počneš, nasprotna od pričakovanj, je ves smisel tega početja izgubljen."

Kaj je Golobič povedal novinarjem?

1. Zakaj je javnosti zamolčal lastništvo desetine podjetja Ultra Sum ... "Razlog je bil eden in preprost. Želel sem preprečiti, da bi se podjetje Ultra znova in drugič znašlo po krivem v središču političnega obračunavanja, ki je bilo značilno za pretekle in tudi to volilno kampanjo. To je bil edini razlog. Danes lahko rečem, da je bila to napaka. Zanjo se opravičujem in jo obžalujem. Pri vsem skupaj ni šlo za poskus prikrivanja, ampak samo odtegnitve od takega obravnavanja, kot ga je bila Ultra deležna leta 2004. Podjetje zaposluje 240 ljudi in je uspešno slovensko podjetje, predvsem v tujini zaradi političnega onemogočanja v tej državi. To je bil edini motiv."

2. Namen njegove vrnitve v politiko ...
"Moj namen biti v politiki je bil vedno zelo pogojen in vezan izključno na en pogoj. Na to, da se vzpostavi in vzdrži neka temeljna verodostojnost politike. To je bil tudi namen vrnitve v politiko, moj namen prevzema vodenja stranke Zares; in o tem, ali ta moja napaka iz časa volilne kampanje jemlje to temeljno verodostojnost meni in morebitni stranki, da bi lahko uspešno opravljala očitno za mnoge motečo funkcijo v slovenskem političnem prostoru – to mnenje si bom še ustvaril."

3. Ali se strinja, da gre za več kot le napako – za laž ...
"Povedal sem, zakaj sem tako ravnal, kaj me je pri tem vodilo, kakšni razlogi. Če mislite, da laž ni napaka ... jaz mislim, da je napaka primeren izraz."

Komentarja političnih analitikov

Matevž Tomšič 

 
Matevž Tomšič, fakulteta za uporabne družbene vede:
Če Golobič ne bo odstopil in se mu bo Zares postavil v bran, bo to nedvomno privedlo do novega konflikta v koaliciji. Odstop bi bil za vlado manjša škoda, a bo njen ugled vseeno načet. Golobič je najostreje nasprotoval tajkunom in njihovim kreditom, Pahor pa se je postavil na podobno pozicijo kot on. Podjetje, katerega solastnik je Golobič, je v lastniškem smislu podobno temu, kar ima Šrot. Tukaj se kaže visoka stopnja hipokrizije Golobiča in drugih politikov: predstavljali so se kot borci proti lastniškim zlorabam, hkrati pa so sami vpleteni v tajkunske zgodbe.

Vlado Miheljak

 
Vlado Miheljak, fakulteta za družbene vede:
V nasprotju z drugimi je Golobič svojo lastnino prijavil ustreznim institucijam, tako da je zadovoljil formalne kriterije. To, kar je naredil, pa je moralni eksces. Na direktno vprašanje novinarjev je politik dolžan odgovoriti javnosti. Je pa prvi politik v Sloveniji, ki je priznal napako in se pokesal. Za levico bodo preizkus že te volitve, mislim pa, da zanjo to ne bo imelo velikih posledic. Kdor ga zagovarja, bo verjetno dal na tehtnico to, da se je pokesal, kdor ga ne, pa to, da se je zlagal. Ni bil prvi politik v Sloveniji, ki se je zlagal, je pa vprašanje, ali slovenska javnost to, kako je ravnal, še lahko tolerira.

Evropske volitve
Dogajanje na rezultat Zaresa na evropskih volitvah po mnenju nosilca liste Iva Vajgla ne bi smelo vplivati. Pravi, da ima stranka najmanj dva izvoljiva kandidata. "Če bomo dobili enega poslanca, bo to za stranko uspeh," dodaja.

Vajgl nam je dejal: "Navsezadnje je tisto, kar je bistveno pri vsej zadevi, da gospod Golobič ni ravnal nezakonito. On je svoje premoženje prijavil davčni upravi in protikorupcijski komisiji, kar je dolžnost in obveza vsakega nosilca javne funkcije. V tej državi ne obstaja zakonska obveza, da je treba premoženje prijavljati medijem. Zame to ni vprašanje zakonitosti, ni vprašanje kandidatov za evropske volitve in ni vprašanje stranke."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.