Slovenija
2 ogledov

"Moramo biti del naveze Nemčija-FR"

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je napovedal, da bo v kratkem podpisal deklaracijo o posebnih odnosih z Nemčijo in sporazum o strateškem zavezništvu s Francijo.

Pahor je v današnjem Studiu ob 17h na Radiu Slovenija izrazil prepričanje, da je nemško-francoska naveza tista, ki bo določala tempo držav, ki bodo najhitreje v EU.

"Moja želja je, da bi bila Slovenija med njimi," je dejal Pahor in dodal, da si vlada prizadeva Slovenijo pogodbeno navezati na Francijo in Nemčijo kot gonilni sili območja evra in EU.

Slovenija in Francija bosta predvidoma decembra podpisali sporazum o strateškem zavezništvu, ki bo omogočil okrepljeno sodelovanje med drugim na področju gospodarstva ter znanosti in tehnologije. Nemčija in Slovenija med tem pripravljata deklaracijo o posebnih odnosih med državama.

Dvig konkurenčnosti gospodarstva
Vlada si bo po besedah Pahorja v drugi polovici mandata prizadevala dvigniti konkurenčnost gospodarstva, zviševanja davkov pri tem ne načrtuje.

Vladi je v času krize uspelo povečati sredstva za raziskave in razvoj ter je – predvsem gradbeništvu – pomagala z gospodarsko diplomacijo, zdaj pa načrtuje še nekatere druge projekte.

Premier želi začeti proces sprejemanja odločitev glede izgradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (Nek), pri čemer potrebuje Slovenija tujega partnerja. "In v tujini se za to partnerstvo tako rekoč tepejo," je dejal premier.

"Teš 6 potrebujemo"
Premier se je dotaknil tudi zapletov, povezanih s projektom šestega bloka Termoelektrane Šoštanj (Teš 6). Pojasnil je, da je prav on odprl razpravo o smiselnosti tega projekta, predvsem v luči prizadevanja za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Premier je prepričan, da Teš 6 potrebujemo zaradi energetske neodvisnosti države, vendar pa mora biti ta projekt voden gospodarno. Do menjav v vrhu Teša se Pahor ni želel opredeljevati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.