Slovenija
42 ogledov

Moratorij na črne gradnje

slovenija 19.03.13, Uros Cufer, seja odbora DZ za finance in monetarno politiko, Žurnal24 main
Možnost enoletnega moratorija na inšpekcije izvršbe za rušenje nedovoljenih objektov je namenjen preprečitvi morebitnih krivic, ki bi lahko nastale do prenove sistemske ureditve področja, pravi resorni minister Samo Omrzel.

Predlog zakona  o graditvi objektov, ki ga je danes potrdila vlada predvideva možnost odloga izvršbe inšpekcijskih ukrepov, ki se nanašajo na nelegalno gradnjo, neskladno gradnjo ali objekt, ki se uporablja brez uporabnega dovoljenja, za eno leto od uveljavitve zakona.

To možnost bodo lastniki teh objektov lahko izkoristili z vložitvijo pritožbe na (sicer pravnomočno) odločbo. Moratorij ni predviden za druge kršitve v zakonu in za nevarne gradnje.

Če se spremenijo prostorski akti

Možnost moratorija ne pomeni, da se gre v legalizacijo, ampak da imajo vsi možnost pritožbe, na osnovi katere se bo objekt ponovno obravnavalo, je dejal minister Omrzel, ter da objekti, ki izpolnjujejo pogoje za legalizacijo, pridobijo gradbeno dovoljenje in se legalizirajo.

Kot primer je navedel objekt, ki stoji na območju, za katerega je občina spremenila prostorske akte - kar pomeni, da ima ta objekt, ki je sedaj predviden za rušenje, možnost legalizacije. "In to bi bila krivica. To želimo preprečiti," je dejal Omerzel.

Komentarjev 2
  • privat 09:59 05.december 2013.

    sej politika je ista...kradi ,laži ,zavajej,ustrahuj...in politično uniči!

  • Anton Steiner 14:35 21.november 2013.

    tale kratica sdh me vedno moti spominja me na shs ali pa še bližje ndh