Slovenija
8 ogledov

Morda še drugič na referendum

Sedanji zakon o TNP je star 27 let. Žurnal24 main
Župan Franc Kramar zahteva umik osnutka novega zakona o TNP. Predlagal bo razpis referenduma.

Strokovna komisija za pripravo novega zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) ni upoštevala nobenega predloga in pripombe občine Bohinj. Bohinjski župan Franc Kramar bo na četrtkovi seji občinskim svetnikom predlagal razpis referenduma.

Popolna ignoranca
Župan Kramar včeraj ni skrival ogorčenja zaradi popolne ignorance pripravljalcev novega zakona o TNP do bohinjskih predlogov, saj kot je dejal, v osnutku zakona niso upoštevali niti enega. Zato je minuli petek tudi protestno zapustil sejo, na kateri je omenjena komisija odločila, da je osnutek primeren za nadaljnjo obravnavo.

"Predlagal sem, naj vlada osnutek novega zakona umakne iz nadaljnje obravnave. Če se to ne bo zgodilo in bo šel v obravnavo, bo to diktatura, ne pa demokracija. Na seji bom občinskim svetnikom predlagal razpis referenduma, na katerem se bodo občani odločili, ali so za izločitev naselij, smučišča Vogel in južne obale Bohinjskega jezera iz TNP," je dejal Kramar, ki je včeraj zjutraj po telefonu govoril tudi z okoljskim ministrom Janezom Podobnikom.

"Minister ne nasprotuje referendumu," je pojasnil Kramar in poudaril, da je sedanji osnutek zakona o TNP za Bohinjce v celoti nesprejemljiv, saj je omejevalen do potreb in razvoja lokalnega prebivalstva. Poleg tega zanj ni zakonskih ovir, saj je referendum na isto temo mogoč, če sta med prvim in drugim minili več kot dve leti.

Zasneževanje da, vodohrani ne
Bohinjci ne nasprotujejo parku, vendar ne na območjih, kjer so naselja, saj bi to omejevalo vsakršen razvoj. Bohinjska občina je namreč že zdaj po plačah in bruto dohodku na repu slovenskih občin. Novi zakon daje slabe obete tudi za razvoj smučišča Vogel, saj dovoljuje le umetno zasneževanje z vodo brez uporabe kemikalij, medtem ko gradnja površinskih vodohranov ne bo dovoljena. "To je pesek v oči, saj tako zasneževanje ni mogoče," je novi zakon o TNP komentiral Tomaž Šumi, predsednik uprave Žičnice Vogel Bohinj. Če bodo bohinjski svetniki prižgali zeleno luč referendumu, utegne biti ta uspešnejši od referenduma pred leti.

Prvič zavedeni
"Pri prvem referendumu smo bili domačini zavedeni s strani uprave zavoda TNP in tako imenovanega društva za zaščito Bohinja s sedežem v Ljubljani. Poslušali smo, kako bo, če glasujemo za izločitev iz parka, obala Bohinjskega jezera pozidana, zato so bili ljudje takrat proti izločitvi iz parka. Tokrat pa bo referendum zagotovo uspei," je povedal Pavel Zalokar, predsednik krajevne skupnosti Stara Fužina. Osnutek zakona je od včeraj v medresorskem usklajevanju in dvomesečni javni obravnavi. Minister Podobnik se bo pred potrditvijo predloga zakona sestal s predstavniki občin in nevladnih organizacij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.