Slovenija
21 ogledov

"Morda zadnji udarec panogi"

Dnevnik si v Delu Revijah želi čim večji delež. Žurnal24 main
Vlada naj bi med proračunsko sejo razpravljala tudi o dvigu stopnje davka na dodano vrednost (DDV) za časopisno dejavnost z 8,5 na 20 odstotkov.

"Dvig DDV za časopise in revije bi bil nov hud, morda tudi zadnji udarec panogi, ki se v zadnjih letih ob splošni krizi spopada še s sesutjem oglasnega trga, spreminjanjem bralnih navad in drugimi strukturnimi izzivi," so prepričani v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), ki od vlade zahtevajo, naj takoj odgovori, ali je dejansko sprejela tak sklep oziroma naj predlog umakne.

"Namen je povzročitev kaosa v medijskem prostoru"

Pri DNS menijo, da bi tak ukrep imel majhno korist za proračun, hkrati pa bi zelo obremenil izdajatelje časopisov in revij: "Vse to bo vplivalo na kvaliteto informacij in ostalih vsebin, ki jih tiskani mediji posredujejo bralcem, torej tudi na zmanjšanje njihove obveščenosti, ki je ustavno zagotovljena pravica, saj bo ukrep prizadel tudi spletne portale v lasti tiskanih medijev."
Ukrep primerjajo z odločitvijo o znižanju obveznega prispevka za RTV Slovenija. 

"Dvig DDV bo brez dvoma vplival na novinarske standarde in pospešil razkroj medijskega prostora na dva pola. To bo udarec za tiste, ki že nosijo breme krize in bo vodil v dodatno zmanjševanje sredstev za uredništva. Mediji so danes bolj kot kdajkoli prej podvrženi najrazličnejšim pritiskom, še večja finančna negotovost pa lahko dokončno uniči novinarske standarde. Zavedamo se, da moramo dati svoj delež, vendar v tem trenutku je povsem jasno, da je namen takšnih ukrepov prej povzročanje kaosa v medijskem prostoru, kot pa dejansko iskanje pravih poti za izhod iz krize," pa meni odgovorni urednik Žurnal24 Matej Košir.

Po svetu nižajo stopnjo DDV

Napovedanemu povišanju DDV nasprotuje tudi Združenje založnikov časopisov in revij, ki deluje v okviru Medijske zbornice pri Gospodarski zbornici: "Že nekaj časa opozarjamo, da je časopisna panoga sredi globoke krize, ki se še zaostruje in otežuje preobrazbo izdajateljev v smeri digitalizacije medijev." Izdajatelji se soočajo z upadom prihodkov iz oglaševanja, upadom branosti in spremembami bralnih navad. 

Opozarjajo, da je večina razvitih držav v zadnjih letih sprejela sistemske ukrepe, ki omogočajo preobrazbo medijev v smeri digitalizacije in blažijo učinke gospodarske krize. Veliko držav se je odločilo za ničelno stopnjo DDV, še več pa jo je močno znižalo.

Na ministrstvu za finance so odgovorili, da bodo dokončne odločitve sprejete čez 14 dni.

Komentarjev 2
  • Stolp 17:22 22.september 2012.

    Točno tako. Časopis je neekološki. Zaradi njega padajo drevesa in je prav da se obdavči. Jaz bi samo dal še v zakon o medijih da mora vsak internetni portal arhivsko natiskati dnevno izdajo svojih novic za arhiv, sicer ne bo ...prikaži večo nič za zanamce ostalo.

  • ghz891 12:40 22.september 2012.

    Naj potem velja le za sektorje tiskanih medijev in ne še ostale postranske dejavnosti (spletne časopise, televizija, radio)."Izdajatelji se soočajo z upadom prihodkov iz oglaševanja, upadom branosti in spremembami bralnih navad. "Ojoj, monopol se ruši, zdaj ...prikaži več se bo pa svet podrl? Po načelu prostega trga naj kar crknejo, jih bo pa kdo drug nadomestil če se jim nebo dalo potrudit in prilagodit. Dokler imamo brezplačne spletne medije je vse ok (medij je lahko tudi twitter recimo). Časopisi pač ne zadostujejo več svojemu namenu (primarno sredstvo obveščanja) kot so ga nekaj deset ali sto let nazaj.