Slovenija
5939 ogledov

Morilčevi bivši naj bi grozil policist, zdaj ji še Romi

Pištola epa Fotografija je simbolična.
Pod kroglami iz zasede je 3. septembra lani umrl 22-letni Sabostjan Kovačič, glasbenik Demir Brezar pa je bil ranjen. V Novem mestu se nadaljuje sojenje Mirku Pilingerju zaradi umora in poskusa uboja ter Dejanu Novaku, ki naj bi mu pri tem pomagal.

Tisto soboto, 3. septembra lani, je imel znani romski glasbenik Demir Brezar nastop v romskem naselju Žabjak-Brezje. Po zabavi se je z dekletom in dvema prijateljema vračal proti Novemu mestu: seata alhambro je vozilo njegovo dekle Alma P., sam je sedel poleg nje, zadaj pa Sabostjan Kovačič in Aleksander Zorec.

Mirko Pilinger | Avtor: D. M. Mirko Pilinger in njegov odvetnik Adam Molan D. M.
Ustreljen v obraz

V audiju A6 jim je, kot narekuje obtožnica, sledil 21-letni Dejan Novak, na sovoznikovem sedežu je bil 25-letni Mirko Pilinger, ki ga kličejo Miki, oborožen s puško neznane znamke. Zapeljala sta pred seata in ga prisilila, da se je ustavil, zaletela sta se mu tudi v zadek.

Kot je na eni od prejšnjih obravnav povedal Brezar, je zagledal Pilingerja, kako je stal ob avtu in začel streljati, ena od krogel ga je zadela v obraz. Alma ga je takoj odpeljala na urgenco. Najhuje pa jo je skupil 22-letni Kovačič. Zorec, ki je pobegnil na dvorišče bližnje hiše, je od tam videl, da ga je Miki ustrelil v glavo. Po njegovih besedah je pištolo sprožil tudi Kovačič, ranil je 19-letnega moškega in 26-letno žensko v audiju.

Kriva je bila fotografija na facebooku

Kovačič naj bi si smrtno obsodbo podpisal s tem, ko je na facebooku objavil fotografijo Carmen, s katero ima Pilinger dva otroka, a sta bila takrat, smo izvedeli na današnjem naroku na novomeškem okrožnem sodišču, že v ločitvenem postopku. V tistem času je bil Miki v zvezi s Klavdijo Kerin iz Krškega, ki je takrat zaključevala srednjo šolo.

Dejan Novak | Avtor: D. M. Dejan Novak z odvetnikom Igorjem Grošljem D. M.
Kerinova je danes tudi pričala: "Tistega dne me je Miki klical, naj pridem po njega in mu prinesem obleko ter cigarete. Čakal me je za cesto v Češči vasi, strgan in opraskan od trnov. Potem ko sva se odpeljala, se je z nekom pogovarjal po telefonu v romščini, zato nisem ničesar razumela. Meni je povedal, da je bil doma, ko je zaslišal trčenje in pok. Stekel je tja in slišal, da je mati njegovih otrok ustreljena. Iz torbice, ki jo ima vedno pri sebi, je izvlekel orožje in enkrat ali dvakrat ustrelil proti avtu, a ni vedel, če je koga zadel. Opazil je tudi fante s težjim orožjem, zato se je ustrašil, zbežal s svojim porschejem, nato pa peš v gozd. Pred mano je zajokal, da ne bi prenesel, če bi koga ubil, in da bo raje sebe. Prepričala sem ga, da naj tega ne stori in gre na policijo, da se bo vse uredilo."

Z Mikijem je zanosila

Izjave, ki jih je dala Kerinova po dogodku na policiji in zatem pred preiskovalno sodnico, se ne ujemajo popolno, kot je sama pojasnila, zato, ker je bila takrat še v šoku. Dodala je še, da je bila s Pilingerjem v razmerju od februarja lani do septembrskega streljanja in je z njim tudi zanosila, rodila je hčerko. "Od začetka sem vedela, da ima družino, s čim se preživlja, pa mi ni povedal in tudi sama ga nisem vprašala."

Kerinova je dejala tudi, da je bila od policistov deležna groženj: "Po dogodku sta mi dva rekla, da moram povedati, kako je Miki ubil človeka, sicer bom sostorilka. Ker sem mu prinesla obleke, naj bi s tem prikrivala dejanje. Še nekaj dni kasneje so policisti pregledali mojega golfa in se norčevali iz mene, zakaj sem z Mikijem, in kako bom dala hčerki ime."

Sodnica Mojca Hode je danes zaslišala še novomeškega kriminalista Roberta Španringa, ki je opravil razgovor s Klavdijo in njeno sestro Klaro. "Vse, kar sta povedali, sem zabeležil v obliki uradnih zaznamkov. Klavdija me je tudi peljala na kraj, kjer je v avto prisedel Pilinger. Pripravljena je bila na sodelovanje, vendar razočarana in žalostna, ker je z njim zanosila in bo zdaj, kot je rekla, z otrokom ostala sama. Nisem pa nanjo vršil nobenega pritiska."

Kot je povedal, je Klavdija večinoma ponovila tisto, kar je povedala sestri Klari, ta pa njim.

Potem ko so jo soočili s Španringom, se je Klavdija potegnila malce nazaj: "Takrat sem bila pod pritiskom, mogoče sem narobe razumela kriminalista. Bila pa sta dva, tisti drugi je bolj pritiskal."

Drugi kriminalist je bil po Španringovem pričanju pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije na novomeški policijski upravi Matjaž Štern: "A tudi on ni pritiskal na Klavdijo."

Zgorela jim je hiša

Pričali so še trije forenzični izvedenci z Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki so preiskovali pištolo, plastični lonček in solzivec, zasežene v seatu, ter vzorce z rok udeleženih oseb in iz vozil. "Pri Kovačiču sem našla delce streljanja, a ni mogoče ugotoviti, ali je streljal, ali pa bil le blizu strelca oziroma se dotikal kakšnih predmetov," je razložila kemičarka Ester Ceket, njen kolega, mikrobiolog Gregor Ključevšek pa: "Brisi nabojnika in ročaja pištole so pokazali biološke sledi Kovačiča in Brezarja. Toda to ne pomeni, da sta orožje uporabila."

Lanski zločin na sodišču še ni dobil epiloga, očitno pa ne tudi zunaj njega. Nekaj dni po prvi obletnici Kovačičeve smrti je njegovi družini zgorela hiša. Oče Miro Brajdič je prepričan, da je bil požar podtaknjen. Klavdija Kerin pa je danes povedala, da še vedno prejema grožnje: "Neznani Romi hodijo okrog naše hiše, ropotajo in kričijo."

Komentarjev 7
  • Idioti 17:53 13.december 2023.

    Zdaj joka , ko se je pa spečala s ciganom je pa mislila kaj ? Mogoćče , da bo ciganska princesa !

  • Avatar Leon
    Leon 14:01 24.oktober 2023.

    Umrla je pravna država ! Sedaj živimo v državi pravnikov, ki odločajo kdo je kriv . Državno pravobranilstvo ne opravlja svojega poslanstva . Zakaj se vprašamo?

  • Avatar GeorgeLincolnRockwell
    GeorgeLincolnRockwell 13:19 24.oktober 2023.

    Ciganska posla na račun davkoplačevalcev. Izgnat v Indijo