Slovenija
17 ogledov

Morili snežni plazovi in neizkušenost

gorsko reševanje Žurnal24 main
Nedeljski sneg izkušenih planincev ni presenetil, vedno pa obstajajo "turisti", ki napovedim navkljub silijo v gore brez zimske opreme. Letos je v gorskih nesrečah umrlo že 26 ljudi.

"Nad 1.500 metri je zapadlo tudi do 30 centimetrov snega, snežna odeja pa se dviga sorazmerno z nadmorsko višino. Posameznikom, ki nimajo ustrezne opreme, zagotovo odsvetujem gibanje nad to višino," opozarja Igor Potočnik, predsednik GRZ Slovenija. "Za snežne razmere je pomembna predvsem zimska obutev, dereze, topla obleka, saj se temperature v visokogorju gibljejo okoli ničle ali pod njo. Nevarnosti plazov še ni, saj je za zdaj še premalo snega," dodaja.

Letos več žrtev kot lani
Letos so gorski reševalci posredovali 325-krat. V gorskih nesrečah je umrlo 26 ljudi, 13 pa v preostalih dejavnostih (padalstvo, zmajarji in gozdarji). "V letu 2009 smo imeli v celem letu 391 akcij, mrtvih je bilo 46 ljudi, od tega 24 v gorskih nesrečah, 22 pa je bilo žrtev drugih dejavnosti," črno statistiko opiše Potočnik.

Predsednik GRZS poudarja, da so bili letos najbolj smrtonosni snežni plazovi, saj so čez zimo pokopali kar sedem ljudi. Za primerjavo omenimo, da so v prejšnjih letih plazovi pokopali od dva do tri ljudi na leto. Tovrstnim nesrečam največkrat botruje nepoznavanje razmer v gorah in neuporaba zaščitnih sredstev.

"Poudarimo, da danes v gore ne hodijo le planinci, ampak tudi neizkušeni turisti, ki imajo izredno slabo opremo ali pa je sploh nimajo," poudari Potočnik. Prav zaradi tega dejstva pripravljajo GRZS, Planinska zveza Slovenije in Agencija RS za okolje (ARSO) projekt, s katerim bodo na spletni strani agencije vsak dan objavljali sveže podatke o plazovih, izpostavljenih mestih in dodatnih nevarnostih, ki prežijo na smučarje in pohodnike.

Vreme med padavinami in soncem
"Zvečer se bo tudi na Primorskem pooblačilo. Jutri dopoldne bodo padavine od severa zajele vso Slovenijo, popoldne pa hitro ponehale in od severozahoda se bo jasnilo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 800 in 1000 metri," nam je zatrdil Andrej Velkavrh iz Arsa.

Najnižje jutranje temperature v prihodnjih dneh bodo od 3 do 7, na Goriškem in ob morju okoli 9, v alpskih dolinah okoli 0, najvišje dnevne od 5 do 9, na Primorskem do 14 stopinj Celzija.

V četrtek bo večinoma jasno. Zjutraj bo ponekod slana, po nekaterih nižinah pa megla. V petek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zapihal bo jugozahodnik. Jutro bo mrzlo, ponekod bo slana. V soboto in nedeljo bo pretežno oblačno, nekaj sonca bo le ponekod v vzhodnih krajih. Topleje bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.