Slovenija
3 ogledov

Morilski sir

(Foto: Lidl) Žurnal24 main
Medtem ko VURS tolaži, da v Sloveniji tako imenovane "modre" mocarele ni, se spomnimo afere izpred štirih mesecev, ko so zaradi sira ljudje celo umirali.

Sredi februarja smo poročali, da je avstrijsko ministrstvo za zdravje sporočilo, da je zaradi sira, okuženega z bakterijo listerija, ki ga je izdelalo avstrijsko podjetje Prolactal, lani umrlo šest ljudi, štirje v Avstriji in dva v Nemčiji, letos so bile žrtve še tri.

Na prodajnih policah Lidla, vendar ne slovenskega
Sir iz avstrijsko-štajerske tovarne Prolactal so iz prodaje umaknili 23. januarja; prepozno za 11 žrtev. Proizvajalec je potem, ko so smrtni primeri prišli v javnost, sredi februarja ustavil proizvodnjo tega spornega sira. Vsi ljudje, ki so umrli zaradi listerioze, so sir kupili v Lidlu in tako je bilo tudi v Sloveniji dvignjenega precej prahu in seveda strahu zaradi tega sira.

Direktor nabave pri Lidlu Andrej Vouk je takrat za zurnal24.si poudaril, da v slovenskih trgovinah Lidl nikoli niso ponujali strupenih sirov avstrijskega proizvajalca Prolactal. "Ti izdelki so bili na voljo samo v Lidlovih družbah na Češkem, Slovaškem in deloma v Nemčiji. Takoj po pozivu zdravstvenega inšpektorata zaradi dvomov o zdravstveni neustreznosti živil so 23. januarja že izvedli odpoklic. Iz varnostnih razlogov pa je bil odpoklic ponovljen. Ampak še enkrat. Lidl Slovenija in tudi Lidl Hrvaška nikoli nista imela tega izdelka v asortimentu," je zagotovil Vouk.

Tako listerioza kot "modra" mocarela sta zgovorna primera, da do potrošnikov vendarle lahko pride okužena hrana. Do slovenskih – kot nam zagotavljajo pristojni – vendarle v obeh primerih ni prišla. Kljub temu pa obstaja možnost, da bi. Če se omejimo zgolj na zadnji primer: sporne serije pri nas na policah ni bilo, bile pa so druge serije istega proizvoda. Na "modro" mocarelo pa prodajalca niso opozorile pristojne službe ne iz Slovenije in ne Evrope, pač pa proizvajalec. V Italiji se je sicer sporna mocarela pojavila že 9. junija, torej pred 12 dnevi. Premalo časa za ukrepanje?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.