Slovenija
18 ogledov

Morje bo še vedno toplejše

sneg Saša Despot
Obeta se nam ena najbolj mrzlih silvestrskih noči v zadnjih 50-ih letih. A rekordnih minus 18, kolikor so v Ljubljani namerili leta 1906 ne bomo dosegli.

Silvestrska noč in tudi prvo jutro v novem letu bo najbolj mrzla na Notranjskem in Gorenjskem oziroma na zahodu države, kjer naj bi namerili tudi do minus 15 stopinj Celzija.

"V silvestrski noči in jutri čez dan bo delno jasno, več oblačnosti bo proti vzhodu države, vendar bo tudi tam povečini suho. Še bo mrzlo. Najnižje jutranje temperature se bodo gibale med minus 6 do  minus 17, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od minus 4 do plus 2, ob morju pa okoli 5 stopinj Celzija," napovedujejo na agenciji za okolje (Arso).

Dežurni prognostik na Arsu Janez Markošek, da bodo temperature odvisne tudi od gibanja oblačnosti, bolj hladno bo v krajih z več oblačnosti.

Tokrat najbolj mrzlo na Štajerskem

Danes so se na severozahodu države in ponekod v osrednjem delu Slovenije prebudili v zasneženo jutro in pri tem tam izmerili med minus 2 in minus 8 stopinj Celzija. V najbolj mrzlo jutro pa so se prebudili na vzhodu države, zlasti na Štajerskem, kjer so ponoči ponekod namerili celo do minus 18 stopinj Celzija, večinoma pa do minus 10.

Na vzhodu države bodo sicer tudi na silvestrsko noč temperature podobne, do približno minus 10.

"Po vzhodni Sloveniji bo sprva še pretežno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Rahlo sneženje ponekod v severozahodni in osrednji Sloveniji bo postopno ponehalo. Najvišje dnevne temperature bodo od minus 2 do minus 7, ob morju malo nad 0 stopinj Celzija. Popoldne bo delno jasno, v vzhodni Sloveniji pa se bo oblačnost povečala,dodajajo na Arso.

Skok v morje, toplejše od ozračja

Primorci za prvi dan v novem letu pripravljajo že tradicionalni skok v morje. Temperatura morja se trenutno giblje okoli 11 stopinj Celzija, kar pa se lahko hitro spremeni oziroma bi ta temperatura do četrtka dopoldne lahko padla na 5 stopinj Celzija, kar pa je še vedno več, kot se obeta za temperaturo ozračja v pretežnem delu države.

Najbolj pogumne plavalce pa, če že nižje temperature morja ne, lahko zmoti tudi močnejša burja.

"Ponekod bo pihal vzhodni veter, burja na Primorskem se bo prehodno nekoliko okrepila," še pravijo na Arso.

Najbolj mrzel skok v novo leto so doživeli leta 1906

Vremenoslovci ugotavljajo, da je pred nami ena najbolj mrzlih silvestrskih noči v zadnjih 50-ih letih. Podobno hladno je bilo denimo leta 1968. Zagotovo najbolj mrzlo pa je bilo ob praznovanju ob prihodu novega leta v Ljubljani konec decembra 1906, ko so tam namerili minus 18 stopinj Celzija.

Tedaj je v tem obdobju zapadlo tudi največ, okoli 40 centimetrov snega. Podobno kot kasneje tudi leta 1967, ko je zapadlo največ, preko 40 centimetrov snega v petih desetletjih na silvestrovo ali tik pred tem.

Zadnjih sedem let na silvestrovo sicer država večinoma ni bila prekrita s snežno odejo. Leta 2007 je zapadlo za okoli centimeter snega, tokrat pa za najmanj 20 centimetrov, ob čemer na severozahodu države še vedno sneži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.