Slovenija
245 ogledov

Morje je čisto, vendar premrzlo

plaža, Bernardin Suzana Kos
Morje naj bi se ogrelo šele po 10. juniju. Plaže brezplačne, parkirišča draga.

Kopalna sezona na morju se kljub vremenu uradno začne že jutri. Na Agenciji RS za okolje (Arso) so zato v ponedeljek začeli prvo vzorčenje vode. “Prvi rezultati kakovosti vode kažejo, da na lokacijah monitoringa ni fekalnega onesnaženja, oziroma meritve ustrezajo predpisanim standardom kakovosti,” pravi Mateja Poje iz sektorja za kakovost voda.

V morje po 10. juniju

“Temperatura morja okoli 18 stopinj Celzija je v teh dneh nižja kot navadno in ne dosega primerne temperature za kopanje,” pravi Igor Strojan iz sektorja za analizo in prognozo površinskih voda na Arso. “V naslednjem tednu bo predvidoma več sončnega vremena, vendar je zaradi postopne otoplitve zraka in prevladujočega severovzhodnega vetra verjetnost večje otoplitve morja manjša,” ocenjuje Strojan. Glede na vremensko napoved je po njegovi oceni več možnosti za prijeten začetek kopalne sezone po prvi tretjini junija.

Reke pod povprečjem

Kopalna sezona na rekah in jezerih se uradno začenja 15. junija, trenutne temperature pa so za kopalce še nizke. Ob zadnjih meritvah je imelo Blejsko jezero 16,2 stopinje, Bohinjsko okoli 13 stopinj Celzija, opisuje Pojetova. Temperature rek so pod dolgoletnim povprečjem za eno do dve stopinji. “Glede na vremensko napoved se bo segrevanje jezer in rek začelo sredi prihodnjega tedna, vendar do 15. junija vode najverjetneje ne bodo dosegle temperature, ki bi bila primerna za množično kopanje,” pravi Peter Frantar iz sektorja za analizo površinskih voda.

Naše morje

Piran. Ima dve brezplačni kopališči, ura parkiranja je poleti 5 evrov, v garažni hiši 1,2 evra.
Fiesa in Strunjan. Vstopnine ni, ura parkiranja je en evro.
Centralna portoroška plaža. Vstop je brezplačen, cena ležalnika je pet evrov, senčnika pet evrov, enkraten vstop v sanitarije je 0,5 evra. Cena parkiranja je 1,2 evra na uro.
Izola. Vstopnine na plaži pri svetilniku in pri marini ni, cena za celodnevno parkiranje je od dva do 16 evrov.
Hoteli Bernardin. Upravljajo tri plaže. Za plaži San Simon in Bernardin glede vstopnine še ni določeno, plaža pod Metropolom je brezplačna.
Koprsko mestno kopališče. Vstopnine ni, parkirnina je razen za začetno uro en evro.
Debeli Rtič. Vstopnine na plažo ni, celodnevna parkirnina je pet evrov.
Adria Ankaran. Vstopnine na plažo ni, parkirnina razen za začetno uro je dva evra.
Plaža Žusterna. Brezplačen vstop na plažo, brezplačni bodo tudi tuši in sanitarije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.