Slovenija
3 ogledov

Morje lahko naraste za cel meter

Po zadnjih ugotovitvah klimatologov je dvig gladine morja za en meter povsem ver Žurnal24 main
Strokovnjaki za podnebne spremembe so opozorili, da se lahko gladina morja po zadnjih raziskavah do leta 2100 povsem verjetno poviša tudi za en meter.

Člani medvladne skupine Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC) so na izrednem sestanku v Köbenhavnu predstavili zadnje ugotovitve o segrevanju ozračja, po katerih bi se gladina morja do leta 2100 utegnila povišati za več kot meter, kar je dvakrat toliko, kot so predvidevali sprva.

"Če bomo še naprej povečevali izpuste toplogrednih plinov, bo dvig morske gladine veliko večji od enega metra. Tudi pri zmanjšanju onesnaževanja je najbolj optimistična ocena dvig za okoli en meter," trdi Stefan Rahmstorf, profesor na potsdamskem inštitutu za raziskave vplivov na podnebje.

Poročilo IPCC iz leta 2007 predvideva, da se bo gladina morja zaradi podnebnih sprememb do konca stoletja dvignila za od 18 do 59 centimetrov. Vendar so hkrati zapisali, da niso mogli natančno oceniti vpliva taljenja ledenikov na Grenlandiji in Antarktiki.

Že takrat so se pojavile ocene, da gre za preveč zadržano napoved. Zadnji izsledki kažejo, da bosta taljenje polarnega ledenega pokrova in ledenikov glavna vzroka za dvig morske gladine.

"Spremembe bodo po najbolj optimističnem scenariju močno prizadele nižje ležeča obalna območja, kjer živi desetina vsega svetovnega prebivalstva, če izpustov toplogrednih plinov ne bomo takoj in občutno zmanjšali," so v izjavi za javnost zapisali organizatorji tokratnega sestanka, ki ga gosti Univerza v Köbenhavnu.

Hkrati so opozorili, da je zgodnje zmanjševanje izpustov veliko bolj učinkovito kot kasnejši ukrepi. A morda tudi to ne bo dovolj. "Z odločnimi ukrepi do leta 2050 lahko umirimo segrevanje podnebja, ni pa več veliko možnosti, da bi ustavili rast morske gladine. Sprožili smo proces, ki bo še stoletja povzročal njeno naraščanje," trdi profesor Rahmstorf.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.