Slovenija
33 ogledov

Mors ljubi Defensor

15 knjižnih izdaj oziroma publikacij je ministrstvo za obrambo v letih 2008–2010 Žurnal24 main
Revizija. Brez javnih naročil in utemeljenih potreb je obrambno ministrstvo naročalo publikacije pri podjetju Defensor. Odkup. Odkupili večino publikacij, katerih avtorji so zaposleni na ministrstvu.

Posamezne publikacije je pripravilo in izdelalo založniško podjetje Defensor, čeprav bi jih moralo ministrstvo, naročila so bila izdana neposredno, brez opravljene raziskave trga, nakup publikacij ni bil ustrezno utemeljen.

To med drugim ugotavlja izredna revizija, ki jo je, da bi proučila poslovanje obrambnega ministrstva s podjetjem Defensor, decembra odredila ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Zanimanje za Obrambo
Poveljstvo za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje (PDRIU), ki ga je v letih 2006–2009 vodil Alojz Završnik, od julija 2009 pa je poveljnik Bojan Pograjc, pri Defensorju odkupuje 30 odstotkov celotne naklade revije Obramba, ki jo kupuje tudi za fakulteto za družbene vede.

Naročila knjig in publikacij je pri podjetju Defensor izvajal Bojan Pograjc.

Avtorji člankov so po večini zaposleni na poveljstvu, ki ga vodi Pograjc. Za to so od Defensorja prejemali velike honorarje, vse te članke pa so pisali v delovnem času.

Nekateri so kopirali gradivo iz diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog, med drugim piše v pismu, ki smo ga prejeli in so ga podpisali Neslišani člani Sindikata vojakov Slovenije.

Revizorji niso dobili odgovora, zakaj ministrstvo potrebuje dva tisoč izvodov Obrambe vsak mesec, kar na leto znese okoli sto tisoč evrov, glede na dejstvo, da tudi samo izdaja podobno revijo – Revijo Slovenska vojska.

PDRIU je v letih 2008–2010 pri Defensorju kupilo še druge publikacije v vrednosti več kot 225 tisoč evrov. Skupaj z revijo Obramba je tako Defensor od obrambnega ministrstva dobil skoraj 500 tisoč evrov.

Neposredna naročanja
PDRIU je izdal izdal knjigo Kadetnica, pripravo in izdelavo knjige pa naročil pri zunanjem izvajalcu Defensorju.

Revizija ugotavlja, da je kršen pravilnik in da bi morala knjigo pripraviti služba, ki je za to ustanovljena na ministrstvu.

Sprva je bilo naročenih 300 izvodov po 33 evrov, pol leta pozneje pa je eden izmed avtorjev Kadetnice naročil še 1.170 izvodov.

PDRIU je kljub pozivu službe za založništvo, da mora izdelava literature potekati prek založniške dejavnosti ministrstva, samostojno oddal naročilo za Katalog vojaškega muzeja pri Defesorju. Revizorji niso mogli ugotoviti, ali je ministrstvo deset tisoč evrov vredne publikacije sploh prevzelo, saj ni dobilo niti dobavnice niti zapisnika o prevzemu.

Odkupili svoje avtorje
Pri drugih publikacijah, kjer je bila vrednost višja od deset tisoč evrov, je bilo izvedeno javno naročilo, k oddaji ponudbe pa je bil edini povabljeni Defensor.

Revizija je odkrila tudi, da je ministrstvo v večini primerov pri Defensorju odkupilo publikacije, katerih avtorji so delavci ministrstva za obrambo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.