Slovenija
23 ogledov

Mors: Ni osnove za najemnino

Falcon brez strehe nad glavo. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Na Morsu zanikajo, da ima Alfa Histria kakršnokoli pravno osnovo za zaračunavanje najemnine, zato je tudi niso plačali.

Z ministrstva za obrambo (Mors) so sporočili, da je država lastnica 390 kvadratnih metrov hangarja, na katerih je bil garažiran falcon in zato niso izdali naročilnice Alfi Histria.

Ker je bil falcon torej garažiran na državnem delu hangarja, po mnenju Morsa Alfa Histria nima pravne osnove za zaračunavanje najemnine. Kljub temu pa se bodo s podjetjem sestali in poskušali rešiti zaplet. Letalo bo sicer po rednem servisu hangirano na letališču Cerklje ob Krki.

Na vprašanje, zakaj ga niso že takoj odpeljali tja, pa na Morsu pojasnjujejo, da "glede na to, da ima Republika Slovenija tudi na Aerodromu Ljubljana v lasti primeren prostor v enem od hangarjev, je bila sprejeta odločitev, da se letalo do končne odločitve o prodaji ali uporabi začasno parkira v tem delu hangarja."

Po pisanju Dnevnika država družbi Alfa Histria, ki je najemnica hangarja na brniškem letališču, v katerem je bil garažiran falcon, ni plačevala najemnine.   

Zaparkiran v hangarju
Ko se je falcon vrnil v Slovenijo, ga vlada ni imela kje garažirati. Zato naj bi z Alfa Histrio sklenila dogovor, da se garažira v njihovem hangarju, ministrstvo za obrambo pa naj bi izdalo naročilnico. Zaplet je nastal 24. marca, ko bi moralo letalo odleteti na servis v Švico.

Falcon bi moral biti tisti dan že na vzletni stezi, kljub temu pa je bil še v hangarju, za njim pa je bilo parkirano letalo Alfa Histrie. Zaplet so zgladili šele po petih urah in po vpletanju policije, inšpektorata za letalstvo, generalnega sekretariata vlade in Aerodroma Ljubljana, še piše časnik Dnevnik.

Pravica upnika
Ministrstvo za obrambo naj bi za garažiranje izdalo naročilnico. Ker ni plačevalo stroškov, je Alfa Histria uveljavljala pridržno pravico. To pomeni, da lahko upnik zadrži dolžnikovo stvar, dokler ta ne poplača terjatve. Vendar pa obligacijski zakonik predpisuje, da upnik nima pravice zadrževati stvari, ki jo je dobil v hrambo, če dolžnik zahteva vrnitev. Tako je falcon kljub zapletom poletel na servis v Švico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.