Slovenija
30 ogledov

Mors ob vpogled v kazenski spis

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Okrožno sodišče v Ljubljani je ministrstvu za obrambo odreklo vpogled v kazenski spis v zadevi Patria. Na Morsu obrazložitve odločitve sodišča ne želijo komentirati.

Ministrstvo za obrambo je prošnjo za vpogled v del zahteve za preiskavo sodišču posredovalo 23. junija. Gre za vpogled v tisti del spisa, ki zadeva morebitno aktiviranje protikorupcijske klavzule. Zahteva za preiskavo je bila na ljubljansko okrožno sodišče sredi maja domnevno vložena zoper slikarja Jureta Cekuto in nekdanjega namestnika vodje logistike na ministrstvu za obrambo Petra Zupana.

Za boljšo pogajalsko pozicijo
Jelušičeva je sicer po četrtkovi seji vlade med drugim dejala, da bi lahko gradivo iz sodnih spisov izboljšalo njihovo pogajalsko pozicijo. Vlada se je namreč s finsko Patrio že začela pogajati o reprogramiranju pogodbe o nakupu oklepnikov. Vladna pogajalska izhodišča niso javna, predvidevala pa naj bi občutno zmanjšanje predvidenega števila kupljenih patrij.

O zavrnjeni prošnji obrambnega ministrstva sta poročala časnika Delo in Dnevnik. Delo je še poročalo o natančnejši vsebini vladnih pogajalskih izhodišč. Država po poročanju časnika Patrii predlaga, naj se iz oklepniške pogodbe izloči njen posrednik Rotis, dopolni naj se protikorupcijska klavzula, pogodba naj se do konca predkazenskega postopka zamrzne, država pa naj bi letos kupila le toliko oklepnikov, za kolikor ima denarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.