Slovenija
11 ogledov

Moška diskriminacija

Ali bodo zaradi nerazumnih meril sredstva za priobalno ribištvo ostala neizkoriš Žurnal24 main
Ribiči, ki živijo od priobalnega ribolova, so nezadovoljni z razpisom, ki daje prednost ženskam.

“Napisan je tako, da nobeden od priobalnih ribičev ne more priti do sredstev,” je zaradi v začetku meseca predstavljenega javnega razpisa za dodelitev nepovratnih sredstev za mali priobalni ribolov slabe volje piranski ribič Dušan Kmetec. Gre za sredstva evropske in državne pomoči v višini 400 tisoč evrov. V razpisu ga tako kot druge male ribiče zlasti moti točkovalni sistem, po katerem mora kandidat zbrati najmanj 30 točk.

O ribištvu odločajo ljudje, ki našega dela ne poznajo dovolj.
Zlatko Novogradec, ribič

Najbolj jih preseneča, da če je vlagatelj ženska, to prinese pet točk, če je moški, pa eno. “Ali nismo enakopravni? To je spolna diskriminacija, za povrh pa mislim, da je v naših vrstah le ena, morda dve ženski,” poudarja Kmetec.

Prav tako so ribiči kritični do točk za oddane ladijske dnevnike oziroma dneve ribolova, za do 30 dnevnikov dobijo nič točk, od 30 do 60 tri točke, za naslednje do 150 pa pet. “Teh pet točk dobi ženska že za spol. V povprečju imamo na leto samo po kakih 60 dnevnikov, kar prinese le tri točke. Drugje v EU je dovolj, da ribič izpluje enkrat in ga imajo za dejavnega,” se huduje Kmetec.

 

Po večini lovijo sami
“Takega točkovanja drugje v EU nimajo, pri nas pa so ga naredili, tako da nas vnaprej odrežejo od sredstev. Ne upoštevajo, da nas večina lovi samih, da nimamo zaposlenih in da so naša plovila majhna, saj so velika od pet do šest metrov,” se mu pridružuje kolega Zlatko Novogradec. Ribiči imajo pripombe tudi na točke, ki jih prinese število zaposlenih, saj največkrat lovijo sami, predvsem pa so nezadovoljni, ker jim nihče ne prisluhne. “Od nas na ministrstvu skoraj praviloma ne sprejemajo pripomb, raje naredijo nasprotno, kot predlagamo,” se pritožuje Novogradec.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Presenečeni tudi v ribiški pisarni
Prav tako je nad končnim objavljenim razpisom oziroma predvsem nad merili za dostop do sredstev presenečena Snežana Levstik, svetovalka KSS za ribištvo, iz izolske ribiške pisarne. Skupaj z ribiči so še avgusta podali pripombe in predloge na osnutek razpisa, ki pa takrat ni vseboval meril za dostop do sredstev.

 

Na celotnem postopku izbora ukrepov in končne priprave razpisa so sicer skupaj z ribiči in ministrstvom za kmetijstvo tesno sodelovali od pomladi 2006. “Bojim se, da so merila izbrana neustrezno in da je zahtevani prag 30 točk previsok, da bi ga kateri od malih priobalnih ribičev mrežarjev presegel in pridobil sredstva,” dodaja Levtikova. “Za zdaj se pri meni v ribiški pisarni po pomoč pri pripravi vloge za razpis še ni oglasil noben ribič; pravijo, da že sami vidijo, da ne morejo zbrati več kot 30 točk.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.