Svet
15 ogledov

Moški, ozdravljen aidsa, stopil pred javnost

Timothy Ray Brown EPA
Po letih uspešnega zdravljenja je pred oči javnosti prvič stopil 46-letni Timothy Ray Brown, ki so ga pred leti med zdravljenjem levkemije ozdravili tudi virusa HIV. Na novinarski konferenci je predstavil novo aids fundacijo, ki bo nosila njegovo ime.

Timothy Ray Brown se je že pred leti okužil z virusom HIV in kasneje zbolel še za levkemijo. Ko so ga v berlinski bolnišnici Charité začeli zdraviti za levkemijo in mu presadili kostni mozeg, je na veliko presenečenje virus HIV izginil iz Brownovega telesa, piše cbsnews.com.

Za osvoboditev izpod smrtonosnega virusa se lahko zahvali svojemu osebnemu zdravniku Geroju Hütterju, ki je ravnal, kot da bi šlo za klasično terapijo v primeru levkemije. Okužene celice kostnega mozga je nadomestil z darovanimi celicami. Vendar, darovane celice niso bile običajne. Odlikovale so se po posebni genski varianti, ki krepi odpornost proti virusu aidsa. Znanstveniki so že pred časom ugotovili, da je zelo majhen odstotek belske rase imun na virus HIV. Tako bi bil lahko vzrok za čudežno ozdravitev Timothyja darovalčev kostni mozeg.

Njegov zdravnik pa je prepričan, da se njegovemu pacientu virus HIV ne bo ponovil: "Skoraj prepričani smo lahko, da Brown nikoli več ne bo imel težav z virusom HIV."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.