Slovenija
39 ogledov

Moški so z Marsa, ženske tudi

Nevrološke razlike med spoloma ne obstajajo, pravi psihologinja Cordelia Fine. ( Žurnal24 main
Se rodimo z "vgrajenimi" osebnostnimi lastnostmi ali so te privzgojene? Psihologinja Cordelia Fine trdi, da slednje.

Psihologi so nas že pred časom prepričali, da so si moški in ženske tako različni, da bi bili lahko s popolnoma različnih planetov. Toda nova raziskava je dokazala, da je branje knjige Moški so z Marsa, ženske so z Venere zaman.

Nismo ujetniki genov in spola
Psihologinja Cordelia Fine namreč trdi, da nevrološke razlike med moškim in ženskim spolom ne obstajajo ter da obstaja vse več dokazov o tem, da je mnenje o prirojenih razlikah med spoloma napačno. Knjiga Zmote o spolu: Prava znanost o razlikah med spoloma bo kmalu izšla v Avstraliji, v njej pa avtorica piše, da med ženskimi in moškimi možgani obstaja nekaj manjših razlik, a so oboji fleksibilni in sposobni preoblikovanja ter spreminjanja. S tem je ovrgla mišljenje nekaterih, da smo vsi pravzaprav ujetniki svojih genov in spola.

Moški se ne rodijo kot boljši vozniki, matematiki ali večji ljubitelji modre barve.
Cordelia Fine, psihologinja

S tem se strinja tudi profesorica Lisa Eliot z medicinske fakultete v Chicagu, ki dodaja, da je vse več dokazov, da so ideje o razlikah med možgani žensk in moških napačne. Pravi, da so bili znanstveniki v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja behavioristi, ki so menili, da imajo deklice rade rožnato barvo in lutke, fantki pa avtomobilčke in šport.

Eliotova in Finova menita, da je tudi današnja kultura polna omenjenih stereotipov, ki ženske označuje kot čustvene, sočutne in zmožne opravljati več stvari hkrati, moški pa naj bi bili bolj aktivni in se osredotočali na opravljanje enega samega opravila. Očitno se razprave o tem, kaj nas bolj opredeljuje, ne bodo tako hitro končale, saj Finovi nasprotuje psiholog Simon Baron-Cohen, ki pravi, da so ženski možgani usmerjeni v empatijo in čustva, moški pa v konkretno izdelovanje stvari.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.