Slovenija
12 ogledov

Moški solidarnejši

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Starostne pokojnine. Povprečen danes upokojeni moški bi do smrti prejel 133.450 evrov pokojnine, ženska pa kar 151.515 evrov.
upokojevanje, tabela | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Pokojnine. Povprečna ženska iz pokojninske blagajne odnese 20 tisoč evrov več kot povprečen moški, čeprav vplača manj (zadnje je logičen sklep glede na dejstvo, da so ženske plače nižje, iz tega pa sledi, da plačujejo tudi nižje prispevke). Kako smo računali?

“Izenačitev bi bila krivična”
Prihodnost. Sodobni pokojninski sistemi gredo na osnovi zagotavljanja načela enakosti med spoloma in demografskih napovedi v smeri izenačevanja upokojitvenih pogojev moških in žensk, pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. Tudi Slovenija gre v tej smeri. Pozitivna diskriminacija. Pod posebnimi pogoji se bodo ženske še vedno lahko prej upokojevale kot moški. Ženske so namreč dvojno obremenjene (kariera in družina), zato bi bila izenačitev do žensk krivična, pravijo na ministrstvu.

Statistika kaže, da povprečen moški starostno pokojnino prejema 16,58 leta (podatek za lani), povprečna ženska pa 21 let in pol. Povprečna ženska septembrska pokojnina je bila 587,2 evra, medtem ko je Zavod za pokojninsko zavarovanje Slovenije povprečnemu upokojencu na račun nakazal 670,74 evra.

Ob predpostavki, da je pokojnina celotno obdobje izplačevanja enaka, izračunamo, da se povprečni ženski iz naslova pokojnin nakaže 151.515 evrov, povprečnemu moškemu pa 133.450 evrov.

Je to pravično?
To smo vprašali več sindikatov. Iz vseh so odgovarjale ženske, tudi tam, kjer so predsedniki moški.

“Generacije, ki so bile aktivne zadnjih 50 let, priznavajo, da je bil položaj žensk pogosto slabši od moškega,” pojasnjuje Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Dodaja, da se “časi spreminjajo in zakon tudi”.

Že pred desetletjem so se namreč začele postopno zmanjševati razlike med upokojitvenimi pogoji žensk in moških. Predvidoma leta 2025 pa naj bi se po obstoječem predlogu tudi ženske upokojevale pri 65 letih, tako kot moški.

Moški prej v pokoj
Bi moralo biti tako? “Moje mnenje je, da naj ta razlika ostane, kot je,” je bila kratka Dragica Kekec iz sindikata zdravstva in socialnega varstva.

Lu%C4%8Dka B%C3%B6hm | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Da je tak sistem danes pravičen, meni tudi Lidija Jerkič iz sindikata kovinske in elektro industrije (Skei): “Zdaj se upokojuje generacija, v kateri delitve del, porodniškega varstva otrok in kuhanja kosila ni bilo.”

"Če bi živela pred 200 leti, bi me verjetno zažgali na grmadi, pred sto leti bi bila najbrž v kakšnem samostanu pod ključem, pred 50 leti bi me večina zelo čudno in grdo gledala. Danes je teh pogledov malo, a so še!", pa pravi Lidija Jerkič iz Skei.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.