Slovenija
7 ogledov

Moški za alkohol, ženske proti

Gruzija Slovenija EuroBasket Celje Zlatorog pivo kozarec Saša Despot
Nekaj več kot polovica oz. 54 odstotkov sodelujočih v tokratni anketi Dela ne bi dovolila prodaje alkoholnih pijač na športnih prireditvah, 41 odstotkov pa bi jo dovolila. Možnosti, da bi ob ogledu kakšnega športnega dogodka popili še kozarec piva ali vina, so naklonjeni zlasti študentje, ljudje v starostni skupini od 26 do 35 let in moški.

Kot piše Delo, pa pitju alkohola na športnih dogodkih nasprotujejo starejši od 65 let in ženske. Pet odstotkov vprašanih je neopredeljenih.

Sodelujoče so tudi vprašali, kako gledajo na t. i. Kebrov protialkoholni zakon, ki so ga uvedli pred 12 leti. Tretjina jih meni, da se po 12 letih popije približno enaka količina alkoholnih pijač, delež ljudi, ki menijo, da se popije več (29 odstotkov) ali manj alkoholnih pijač (27 odstotkov), pa je približno enak, zato v Delu sklenejo, da ljudje na splošno menijo, da protialkoholni zakon ni prinesel bistvenih sprememb.

Kar dve tretjini anketiranih je odgovorilo, da predstavlja alkoholizem velik problem, četrtina, da ni ne velik ne majhen, le štiri odstotke pa jih meni, da gre za majhen problem.

Večina za cepljenje

Glede na to, da je v zadnjem obdobju več ljudi zbolelo za ošpicami, kar kaže na problem precepljenosti populacije, so sodelujoče v anketi tudi vprašali, kako naj ravnamo s cepljenjem. Več kot 70 odstotkov sodelujočih meni, da bi moralo biti cepljenje proti nalezljivim boleznim obvezno, slaba četrtina pa jih meni, da bi moralo biti cepljenje prostovoljno. Za slednje se predvsem zavzemajo ljudje v starostni skupini od 26 do 35 let.

Ob koncu sta časnik zanimali še stališči do dveh aktualnih tem - o novi ministrici za šolstvo in Komisiji za preprečevanje korupcije. Glede na to, da se skoraj 70 odstotkov vprašanih ni znalo opredeliti, ali podpirajo Klavdijo Markež za novo ministrico, sklepajo, da kandidatka v širši javnosti ni znana.

Pri KPK pa sklepajo, da se jim nadgradnja analitičnega orodja Supervizor in posledično objava podatkov o izplačanih honorarjih, zaradi česar je odstopila ministrica za šolstvo Stanka Setnikar Cankar, ni obrestovala. Kot piše Delo, nekoč izjemno cenjena institucija v slovenski javnosti danes nima več tolikšnega sijaja, saj dobrih 40 odstotkov vprašanih meni, da je KPK neuspešna, 30 odstotkov, da je delno uspešna in delno neuspešna, petina pa je ocenila, da je uspešna. Da je KPK uspešna, menijo predvsem podporniki SD in SMC.

Telefonsko anketo je za uredništvo Dela 17. in 18. marca na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Komentarjev 1