Slovenija
16 ogledov

Mošt v vino, ceste v kri

Lani so se ob koncu tedna med martinovanji na slovenskih cestah zgodile 303 prom Žurnal24 main
Z današnjim dnem se v Sloveniji začenja praznovanje Martina, ki pa se po prometni statistiki uvršča med bolj črne praznike. Policisti bodo zato poostrili nadzor nad alkoholiziranimi vozniki.

Ljubljana, Ptuj, Pesnica in Bled bodo od danes naprej v znamenju martinovanja, čez vikend pa se jim bodo pridružili še drugi slovenski kraji. Zaživele bodo vinske kleti in poti, stojnice bodo polne mošta, ki se vse bolj spreminja v vino in veliko obiskovalcev bo imelo v krvi toliko alkohola, da bo vožnja z avtomobilom pomenila samomor ali celo umor.

Že to noč so policisti na treznjenju pridržali 11 voznikov in glede na dosedanje izkušnje se bo to število v obdobju martinovanja le še višalo.

Policisti bodo zato v obdobju do 15. novembra, ko bodo martinove zabave dosegle vrhunec, poostreno preverjali psihofizične sposobnosti voznikov.

V nadzore se bodo vključile tudi tako imenovane civilne patrulje, ki bodo rednim patruljam sporočale o vseh voznikih, za katere bo obstajal sum, da vozijo pod vplivom alkohola ali psihoaktivnih substanc.

Vozniki naj tudi upoštevajo, da se jih lahko kljub obilni jedači, ki prav tako sodi k martinovemu, alkohol hitro "prime“. In kot opozarjajo policisti, lahko ostane v organizmu tudi do 12 ur po zaužitju, kar pomeni, da marsikdo tudi naslednje jutro ni sposoben za vožnjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.